Neobičan prizor na dalmatinskom otoku, Dalmatinki se život promijenio: ‘Više i ne spavamo od svega…’

Foto: Nikola Vilic / CROPIX

Prije šest godina našoj umjetnici i književnici Tonki Alujević život se promijenio preko noći. Najednom se probudila, ona i njezina obitelj, deset metara udaljena od bučnih klimatskih uređaja jačine preko 100 decibela koji su nepodnošljivo bubali 24 sata. Ne samo njima već i susjedima ovo predstavlja moru. Vlasnik je posjekao predivna stabla naranača koje je posadio legendarni hvarski gradonačelnik Avelini i na to mjesto ugurao čilere.

Kod nas se zakon o buci slabo poštuje, oštećeni nije stranka u postupku, nema pravo znati rezultate mjerenja. A kad sam plati certificiranu firmu za mjerenja, snimi buku da to vlasnik objekta ne zna, inspekcija te dokazne grafikone ne uvažava. I ta sapunica traje. U ovih šest godina vlasnik hotela se naplaćao kazni što je za njega čista novčana simbolika. Nešto su na sanaciji buke i radili ali nedovoljno.

Propao motel Plitvice tijekom njegova uređenja: Zbrinuo je brojne raseljene Ukrajince

Menagment hotela joj je lani obećao sanirati buku do kraja, kakav je valjda u civiliziranom svijetu i red. Angažirali su tvrtku koja se profesionalno bavi saniranjem buke i ona je snimila situaciju na terenu i izradila projekt. Ali onda je sve opet stalo. Sezona je počela i stari problemi su opet tu.



Tonka je u svom stilu, išla toliko daleko da je vlasniku, za sanaciju buke ponudila svoj vlastiti novac jer nije joj, tvrdi Alujević, do prepucavanja, nego do mira. “Buka ozbiljno ugrožava zdravlje i nedovoljno se ovom problemu posvećuje pažnje” zaključila je Alujević., prenosi Morski.hr.

 

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI