Nijemci zabrinuti! Merkel poslala poruku Erdoganu

commons.wikimedia.org

Merkel poručuje da Njemačka "poštuje pravo Turaka da sami odluče o svom ustavu."

Njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana da uspostavi dijalog pun poštovanja u Turskoj nakon referenduma kojim su proširene njegove ustavne ovlasti, a dio njemačkih političara izrazio je zabrinutost zbog visoke potpore turske zajednice u Njemačkoj jačanju autoritarnosti u Turskoj.

“Njemačka vlada čeka da turska vlada, nakon oštre izborne kampanje, uspostavi dijalog pun poštovanja sa svim političkim i društvenim snagama”, navodi se u zajedničkom priopćenju njemačke kancelarke Angele Merkel i ministra vanjskih poslova Sigmara Gabriela. “Tijesan rezultat na referendumu pokazuje koliko su duboke podjele turskog društva i to znači veliku odgovornost za tursko vodstvo i turskog predsjednika Erdogana osobno”, navodi se u priopćenju u kojem Merkel poručuje da Njemačka “poštuje pravo Turaka da sami odluče o svom ustavu.”

Nakon prihvaćanja ustavnih promjena na referendumu u Turskoj, neki njemački političari pozivaju na prekid pregovora između Europske unije i Turske, a mnogi su s ogorčenjem prihvatili činjenicu da je većina Turaka u Njemačkoj dala potporu Erdoganu. “U budućnosti moramo pojačano ustrajati na tomu da oni koji trajno žive u Njemačkoj čvrsto s obje noge stoje na tlu Ustava, a ne samo da ga dodiruju vrhovima prstiju”, rekao je predsjednik parlamentarne stranke Zeleni Cem Oezdemir. Ishod referenduma među njemačkim Turcima izvrsni je pokazatelj ove politike, dodao je te pozvao na pomoć svim Turcima koji su glasovali protiv diktature.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI