NOVA PLENKOVIĆEVA UZDANICA DRMA STRANKOM! Laži o atraktivnoj političarki i premijeru pokušaj su razdora: Pokušala je srušiti predvodnika stranačke desnice

Foto: Nikolina Vukovic Stipanicev / CROPIX

Najava Vladina glasnogovornika Marka Milića o gradnji nacionalnog stadiona burno je popraćena u javnosti, ali i u Vladi premijera Andreja Plenkovića. S jedne se strane građani posve opravdano pitaju treba li nam gradnja stadiona u ovim kriznim i neizvjesnim vremenima, kada dobar dio stanovnika Banovine još čeka obnovu svojih u potresu porušenih domova, dok se s druge strane u Plenkovićevu timu pitaju što je Miliću to trebalo. Naime, prema tvrdnjama premijerovih suradnika, mladi glasnogovornik u HRT-ovu emisiju “Otvoreno” otišao je a da premijeru Plenkoviću nije najavio to svoje gostovanje, a kada je Plenković doznao da je Milić tijekom tog nastupa najavio gradnju stadiona, kažu naši sugovornici, pobjesnio je znajući i sam da bi reakcija javnosti na tu najavu mogla biti burna.

Krug prijatelja

Ubrzo nakon Milićeva gostovanja na HRT-u oglasila se ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac, napominjući da nitko nije rekao da će država financirati gradnju Dinamova stadiona. “Ne znam otkud vama da će država financirati gradnju Dinamova stadiona”, rekla je Brnjac, demantirajući pritom glasnogovornika Milića koji je vrlo jasno najavio sudjelovanje države u financiranju gradnje Dinamova stadiona.

Prema riječima premijerovih suradnika, Brnjac je taj stav iznijela kako bi barem djelomično neutralizirala štetu koju je Milić svojim ishitrenim istupom nanio Vladi i premijeru Plenkoviću, koji ionako grca u problemima otkako su se u javnosti počeli analizirati svi segmenti afere INA koja je ozbiljno ugrozila njegov rejting, a time i njegovu poziciju koju dodatno remete HDZ-ova unutarnja previranja u kojima sudjeluju predstavnici takozvane stranačke desnice, koju navodno predvode ministar prometa Oleg Butković i njegov osječko-baranjski kolega Ivan Anušić.

Dva potpredsjednika stranke, prema jednoj od teorija, navodno već neko vrijeme nisu u dobrim odnosima s premijerom Plenkovićem, koji je s njima na oprezu iako je Butkovića nakon odlaska ministra financija Zdravka Marića nagradio pozicijom potpredsjednika Vlade, držeći se one stare prijatelje drži blizu, a neprijatelje još bliže. U krug bliskih Plenkovićevih prijatelja, prema teoriji s takozvane HDZ-ove desnice, donedavno je spadala i utjecajna ministrica Brnjac, čije je zalaganje na polju turizma Plenković iznimno respektirao. Oni koji razvijaju teorije o ministrici turizma kažu da se i ona odnedavno priklonila HDZ-ovu konzervativnom bloku koji sve teže krije nezadovoljstvo Plenkovićem.



Spekulira se po HDZ-u da je Brnjac u posljednje vrijeme sve bliskija s Butkovićem te da je Plenković zato rezerviran prema ministrici za čiji se ulazak u Vladu svojedobno osobno založio, baš kao što je podržao ideju da Brnjac, uz zaboravljenog ministra Josipa Aladrovića, bude kandidatkinja za potpredsjednicu zagrebačkog HDZ-a kojim rukovodi Plenkovićev mladi lav Mislav Herman.

Hijerarhijska lista

Upravo zbog toga premijerovi suradnici uvjeravaju nas da su teze o njezinu udaljavanju od premijera novi pokušaj razdora te naglašavaju da je Brnjac profil političarke kakav odgovara Plenkoviću, ali i profil političarke koju vidi u vodstvu svoje stranke jer je riječ o sposobnoj, mladoj i proeuropski orijentiranoj elokventnoj ženi oko koje je rat u Vladi svojedobno zakuhao baš Oleg Butković.

Naši sugovornici bliski Plenkoviću navode da premijer u ministrici turizma vidi novu snagu desnog centra koja je uspjela ušutkati kritičare s početka mandata koji su tvrdili da ona nema nikakve referencije za vođenje Ministarstva turizma i da svoj streloviti uspon može zahvaliti upravo tome što se agresivno probijala na hijerarhijskoj listi Andreja Plenkovića. Navodno je Brnjac svojedobno htjela srušiti Butkovića, stoga se u Plenkovićevu timu razvijaju teorije o unutarstranačkim podmetanjima, kako nazivaju i teorije iz suprotnog tabora o sumnjivim subvencijama jednoj privatnoj tvrtki, ali i teorije o subvencioniranom kreditu koji nije posve jasan.

Plenković je uvjeren da je najveći dio prijašnjih optužbi u medijima na račun Nikoline Brnjac zapravo konstrukcija ljudi kojima se ona zamjerila dok je obnašala dužnost državne tajnice u Butkovićevu ministarstvu. U to se vrijeme Brnjac, prema jednoj od teorija, zamjerila interesnim lobijima zbog toga što je planirala u državnim tvrtkama HŽ Infrastruktura i HŽ Cargo te HŽ Putnički prijevoz provesti temeljito restrukturiranje koje bi dovelo do toga da te tvrtke postanu konkurentne na europskom tržištu, zalagala se i za sustav liberalizacije željezničkog tržišta i ulazak konkurencije, što u upravljačkim strukturama spomenutih tvrtki nije primljeno s oduševljenjem premda je poznato da su te tvrtke uglavnom gubitaši.

Velika očekivanja

Svojim javno iskazanim stavovima Brnjac je stvorila veliki krug neprijatelja, ali je zato prijateljski odnos zadržala s Plenkovićem, koji možda najviše od svega cijeni to što je Nikolina Brnjac izravno surađivala s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen, koja navodno za Brnjac ima samo riječi hvale, što je Plenkoviću vrlo važno i zbog čega se nema namjeru uvući u sukobe s ministricom koju mnogi smatraju najatraktivnijom članicom njegove vlade, te to što je izravno kontaktirala s bivšom njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, koju i sada, kada ona više nije politički aktivna, u svakom trenutku može kontaktirati.

Plenković od Brnjac još ima velika očekivanja, a jedno od njih odnosi se na povlačenje sredstava iz europskih fondova za resor turizma i sporta. Opcija koja se spominjala nakon Milićeve najave i jest ta da se stadion gradi iz famoznih fondova, no za Plenkovića je u ovom slučaju vrlo važan trenutak jer je Milićeva najava u “Otvorenom” protumačena kao pokušaj skretanja s afere INA, s kojom ga se stalno i na sve načine nastoji povezati ne bi li ga se i na taj način diskreditiralo. Zašto je Milić izletio u javnost s ovom temom bez Plenkovićeva znanja, i ako je tomu tako zašto mu premijer još vjeruje, što pokazuje njegovim zadržavanjem na poziciji, pitanja su na koja premijerovi suradnici ne nude konkretne odgovore, nego objašnjavaju da Plenkoviću sada ne trebaju novi potresi u njegovim redovima, a ponajmanje potresi koji bi podrazumijevali Milićev odlazak u ovom trenutku u kojem je predsjednik Vlade, kako i sami priznaju, iznimno ranjiv ne samo zbog afere u našoj najvećoj naftnoj kompaniji nego i zbog toga što njegovi oponenti vrebaju na svakom koraku, tražeći mu slabosti i udarajući ispod pojasa.

Veliki razdori

Slabosti premijeru Plenkoviću sve snažnije traže i u oporbenim redovima, čiji su se zastupnici ozbiljno aktivirali i angažirali na svim frontama premda još ne uspijevaju realizirati plan o konkretnoj koaliciji. Unatoč tomu, jasno je da se na hrvatskoj političkoj sceni kuhaju velike priče i odvijaju veliki razdori kojima je posebno pogođen HDZ. Sve to nagovještaj je početka predizbornog ciklusa i kampanja ne samo za parlamentarne nego i za eurpske izbore nakon kojih bi Plenkovićeve odluke i sudbina ipak trebali biti nešto jasniji od onoga što mu sada predviđaju ankete, prema kojima mu stranački i osobni rejting idu silaznom putanjom, koju će sasvim sigurno dodatno spustiti najave o gradnjama stadiona koje se potom demantiraju iz Ministarstva turizma i sporta, čime se uistinu stvara dojam da u Plenkovićevoj vladi i njegovu timu nitko ni s kim ne kontaktira.

Ono zbog čega se Plenković također treba brinuti jest to što Milić ne kontaktira s njime o svojim potezima, što je u najmanju ruku nevjerojatno i neuobičajeno s obzirom na poziciju koju obnaša i koju mu je također osigurao premijer Plenković, koji je u sinu poznatog novinara Gorana Milića vidio osobu od posebnog povjerenja. Milić mlađi u medijima je predstavljan kao Plenkovićev mladi lav, a kada mladi lavovu počnu na cjedilu ostavljati velike vođe, tada je jasno da se velikim vođama ne piše dobro i da je vrijeme da počnu osiguravati svoju poziciju svim raspoloživim sredstvima, što će Plenković, prema riječima njegovih suradnika, uskoro i početi činiti.

Naravno, ako su teze Plenkovićevih suradnika točne, jer isto tako je moguće, čak i izgledno, da je Plenković poslao Milića u “Otvoreno” da pusti javnosti “probni balon”, a kako su reakcije bile izrazito negativne, sada šefovi suradnici kontroliraju štetu kako znaju i umiju, a Milić će za svoga šefa bez problema postati žrtva i priznati da je sve rekao na svoju ruku. Ili…

Facebook Comments

Loading...
DIJELI