Nova plinska afera drma Hrvatsku: Mlinar optužuje HEP da ga je prevario za stotine tisuća eura

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Domaći energetski sektor nakon afere sa sumnjivom preprodajom plina iz INA-e, prodaje plina za cent, natječaja za opskrbu plinom u Zagrebu, sada potresa još jedan sumnjiv slučaj – moćna pekarska kompanija Mlinar optužuje HEP, točnije njegovu tvrtku HEP Plin, za prevaru s cijenom plina. Slučaj je, kako doznajemo, ovih dana dobio nepravomoćan sudski epilog. Trgovački sud u Osijeku odbio je tužbu kojom je Mlinar od HEP Plina tražio gotovo 344 tisuće eura. Riječ je o iznosu koji je Mlinar navodno preplatio zbog HEP-ove muljaže s ugovorom za prodaju plina. Na ovu presudu Mlinar ima pravo uložiti žalbu višem sudu.

Inače, Mlinar već godinama od HEP Plina kupuje plin. Državna tvrtka im je, prema presudi u koju smo dobili uvid, 1. rujna 2022. poslala novu ponudu za opskrbu prirodnim plinom. Rok za njezino prihvaćanje bio je 2. rujna 2022. do 15 sati. Mjeseci su to kaotičnog stanja na tržištu plina do kojeg je došlo nakon što je u veljači te godine Rusija napala Ukrajinu, na što je svijet reagirao sankcijama prema Rusiji, a cijene energenata odletjele su u nebo.

Mlinar, kako je utvrđeno, HEP-ovu ponudu prihvaća 5. rujna, ali istovremeno traži i ugovor kojim bi se precizirala prava i obveze u odnosu s HEP Plinom. “Ujedno je bilo potrebno definirati količine plina po mjesecima”, objasnili su predstavnici Mlinara na sudu. Ugovor o isporuci plina sastavljao je HEP Plin te je, kako se moglo čuti u sudnici, prvi prijedlog ugovora dostavio Mlinaru 6. rujna 2022.

Foto: Ranko Suvar / CROPIX

Bez obavijesti

Na taj prvi nacrt ugovora iz Mlinara su dali svoje primjedbe i komentare, nakon čega su uslijedili pregovori o pojedinim ugovornim odredbama. “Razmijenjeno je više e-poruka s izmjenama teksta ugovora. Bilo je ukupno pet verzija u digitalnom obliku i dvije printane verzije”, opisali su predstavnici Mlinara što se događalo do 14. studenoga 2022., kada je konačno postignut sporazum. Precizirali su da je Ivana Mandić, ovlaštena predstavnica Mlinara, e-porukom obavijestila predstavnika HEP Plina Domagoja Kmoničeka da je Mlinar suglasan s potpisivanjem ugovora te je u prilogu e-poruke dostavila čistopis usuglašenog ugovora.

Taj je ugovor sadržavao odredbu prema kojoj “ukupan trošak plina (krajnja cijena plina) sadrži nabavnu cijenu plina i sve povezane troškove izuzev troška distribucije za razdoblje isporuke plina od 1. 10. 2022. do 30. 9. 2023.”. Trošak je iznosio 300 eura po MWh. Tu je bio i članak kojim je određen standard kvalitete plina po kojem je HEP Plin bio obvezan Mlinaru isporučivati i određeni standard kvalitete plina.



Kada su u Mlinar stigli ugovori koje su parafirali predstavnici HEP Plina, shvatili su da je netko u HEP-u samoinicijativno i bez prethodne obavijesti izmijenio jedan od članaka proširivši listu distributera plina. Osim toga, u Mlinaru dodatnim provjerama pronalaze još jednu izmjenu. U jednom članku navedeno je da Mlinar “u slučaju kriznih stanja u opskrbi plinom ima mogućnost koristiti se zamjenskim gorivom”. To je, navode u tužbi, bilo netočno pa su se početkom prosinca 2022. još jednom obratili HEP-u.

“Primijetili smo da se ugovorom utvrđuje da Mlinar u slučaju kriznih stanja u opskrbi plinom ima mogućnost koristiti se zamjenskim gorivom. Promaklo nam je prilikom provjere ugovora, a s obzirom na to da Mlinar takve mogućnosti nema, ne bismo htjeli da se isto konstatira u ugovoru pa vas molimo samo da tu alineju uklonimo iz ugovora”, piše 8. prosinca Mlinar HEP-u.

Međutim, iz HEP-a im se nitko tjedan dana ne javlja. Zato 16. prosinca 2022. šalju podsjetnik kako bi se tekst ugovora ispravio. Odgovora ponovno nema. Iz Mlinara tada zovu HEP Plin i traže da se ugovor popravi.

Foto: Dusko Marusic / CROPIX

Ponovne greške

Dogovaraju se konačno da se ispravi samo sporni članak o tome da Mlinar ne može koristiti neko drugo zamjensko gorivo, no pri printanju nove verzije ponovno se potkrada greška. Sada iz ugovora omaškom ispadaju odredbe koje glase: “(1) OPSKRBLJIVAČ se obvezuje KUPCU osigurati isporuku plina za sva OMM iz članka 4 ovog ugovora pojedinačno po OMM-u prema količini i potrebama kupca. (2) OPSKRBLJIVAČ se obvezuje KUPCU osigurati isporuku plina koji udovoljava propisanom standardu kvalitete donje ogrjevne vrijednosti od minimalno 9,25kWh/m3 i maksimalno 11.47 kWh/m3. (3) Iznimno od stavka 1 ovoga članka u slučaju kriznoga stanja na isporuku plina primjenjivat će se Uredba o kriterijima za stjecanje statusa zaštićenog kupca u uvjetima kriznih stanja u opskrbi plinom, Odluka o proglašenju kriznog stanja u opskrbi plinom i Mjere za otklanjanje kriznog stanja u opskrbi plinom.”

Dakle, iako je to bilo ugovoreno, nije se našlo u ugovoru jer su predstavnici Mlinara krivo formatirali stranice. Došlo je do omaške, koju, međutim, nitko tada nije primijetio.
U Mlinaru su shvatili da se nešto čudno događa tek kad su im počeli stizati računi za plin. “U siječnju 2023. zaprimili smo račune od HEP Plina za listopad, studeni i prosinac 2022. koji su bili za 9,81 posto viši od iznosa koji bi se dobio ispravnim obračunom ugovorene cijene po isporučenoj količini plina”, izjavili su predstavnici Mlinara na sudu.

Odmah su zbog visokog računa zvali HEP Plin, a zatim su im poslali i pisani prigovor. “Prigovor nam je odbijem pa smo se obratili Hrvatskoj energetskoj regulatornoj agenciji (HERA-i) kao nadležnom regulatornom tijelu za ocjenu ispravnosti računa HEP Plina. Do 8. svibnja 2023. nismo dobili nikakvo očitovanje pa smo podnijeli tužbu Trgovačkom sudu kojom smo zatražili povrat preplaćenog iznosa”, objasnili su predstavnici Mlinara tijekom sudskog postupka. Uvjereni su da su zakinuti zbog članka koji je dogovoren, ali je greškom ispušten iz ugovora pa im je, umjesto donje ogrjevne vrijednosti kao referentne za izračun cijene energije, obračunavan standard gornje ogrjevne vrijednosti.

Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX

Ne znači im ništa

“Na to nismo pristali niti je tako bilo ugovoreno. Višim obračunom nanesena nam je šteta. Potpuno je nelogično tvrditi da smo namjerno i svjesno ispustili odredbe ugovora bez kojih smo se izložili nestašicama, što bi nam izravno onemogućilo proizvodnju i prouzročilo štetu. Nije ni najmanje smisleno tvrditi da bismo svjesno pristali plaćati višu krajnju cijenu plina od one koju smo ugovorili”, inzistirali su predstavnici Mlinara na sudu, dodajući kako ugovor bez svih odredbi i nije valjan. Odredbe koje su omaškom ispuštene iz ugovora, podsjetili su, nisu bile sporne tijekom cijelih pregovora s HEP Plinom.

Iz HEP Plina su pak uvjeravali kako ugovor s Mlinarom nije ni trebao sadržavati odredbe o najnižoj ogrjevnoj vrijednosti. Tvrdili su da je ugovor sklopljen onakav kakav je potpisan, te je svaka strana znala što točno prihvaća. “U tom trenutku prestaju vrijediti svi prijašnji pregovori i dogovori, te se smatra da je sklopljeni ugovor jedini i pravi izraz konačne volje stranaka u pogledu ugovorene stvari. U ovom slučaju to je onaj ugovor koji je na kraju potpisan i ovjeren našim pečatima”, objašnjavali su na sudu.

Bez obzira na to što je doista jedan članak nedostajao, što se, kako je primijetio i Mlinar, vidjelo po njihovim brojevima, za predstavnike HEP Plina to nije značilo ništa, odnosno nije bilo relevantno za spor. “Relevantne su samo odredbe, a ne i numeričke oznake tih odredbi. Zato Mlinar neosnovano tvrdi da jedan članak i njegove odredbe nedostaju.” “To se ne može tumačiti kao omaška jer je za sadržaj ugovora relevantno samo ono što je stipulirano u njemu, a ne i odredbe koje uopće nisu navedene u ugovoru”, isticali su predstavnici HEP-a.

Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX

Promijenili dobavljača

Dodali su kako odredbe koje nisu uvrštene u ugovor ionako, prema njihovu tumačenju, nisu regulirale donju ili gornju ogrjevnu vrijednost plina, već samo njegovu kvalitetu.
“Nije točno da bismo, da je sporni članak ostao u ugovoru, bili dužni obračunavati donju ogrjevnu vrijednost plina. Osim toga, sam ugovor i ne sadrži definiciju ogrjevne vrijednosti”, ustvrdili su predstavnici HEP-a.

Trgovački sud u Osijeku koji je donio nepravomoćnu presudu i odbio Mlinarovu tužbu zaključio je da doista nemaju pravo na povrat gotovo 344 tisuće eura što su ih navodno preplatili za plin.

“Regulatorna agencija HERA svojom je odlukom propisala da je opskrbljivač dužan obračunavati plin po gornjoj ogrjevnoj vrijednosti. Zato izostanak jednog članka iz ugovora između Mlinara i HEP Plina nije relevantan. HEP Plin je imao obvezu Mlinaru isporučiti plin po gornjoj ogrjevnoj vrijednosti. Stoga je u ovom postupku irelevantno i kada je ovaj ugovor sklopljen jer je od 1. listopada 2022. HEP Plin prema odluci HERA-e morao isporučivati plin po gornjoj ogrjevnoj vrijednosti. Valja istaknuti kako je po toj gornjoj ogrjevnoj vrijednosti Mlinar i prihvatio isporučeni plin, te nije raskinuo ugovor sve do 1. travnja 2023. Učinili su to zbog promjene opskrbljivača, a ne zbog isporučene kvalitete plina”, navedeno je u nepravomoćnoj presudi.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI