NOVA PRAVILA DRŽAVNE MATURE: ‘Prvi puta svi ispiti državne mature isključivo se temelje na novim predmetnim kurikulumima, a ne i nastavnim planovima i programima’

Screenshot/Facebook

Još nas nekoliko mjeseci dijeli do kraja još jedne školske godine. Ovogodišnji maturanti svoje srednjoškolsko obrazovanje završavaju 26. svibnja nakon čega kreću ispiti iz obaveznih i izbornih predmeta za maturu.

Ima li novosti u ovogodišnjem polaganju ispita zrelosti i jesu li neki predmeti ostali na A i B razini (teži i lakši) ili su izjednačeni na jednoj razini, što bi značilo da istu težinu ispita pišu učenici strukovnih škola i gimnazijalci, za portal 7dnevno upitali smo Vinka Filipovića, ravnatelja Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

Na početku je rekao kako učenici koji ove godine polažu državnu maturu sve su se četiri godine srednje škole školovali prema novim predmetnim kurikulumima, stoga se prvi puta svi ispiti državne mature isključivo temelje na novim predmetnim kurikulumima, a ne i nastavnim planovima i programima.

“U veljači ove godine donesen je Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o polaganju državne mature. Jedna od većih promjena u Pravilniku je ta da se učenici više neće sankcionirati poništavanjem ispita ukoliko su se na isti potpisali imenom i prezimenom kao što je to do sada bio slučaj. Nadalje, u Pravilniku su detaljnije navedena nedozvoljena ponašanja pristupnika koja se odnose na upisivanje neprimjerenoga sadržaja u ispit, a to su: upisivanje prijetnji, vulgarnih znakova, simbola, izraza i sadržaja u ispitu, odnosno ispitnom materijalu ili onih koji diskriminiraju po rasnoj, vjerskoj, etničkoj, rodnoj, spolnoj ili drugoj osnovi”, rekao je Filipović.

U nekim srednjim školama bilo je najavljeno kako će se ove godine iz svih obveznih predmeta pisati samo jedna razina mature. Na pitanje je li to točno, ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja je odgovorio kako će se ove godine od obveznih ispita kao jedinstven ispit bez razina pisati Hrvatski jezik i Talijanski jezik i književnost (materinski). Ostali obvezni ispiti ostaju na dvije razine, osnovna i viša.



Filipović se osvrnuo na novosti u pisanju mature iz hrvatskog jezika.

“Osim što ove godine po prvi puta ima jedinstvenu razinu, na ispitu državne mature iz Hrvatskog jezika je nakon četiri godine ponovno uveden prag prolaznosti za esej, odnosno pristupnik mora postići minimalni bodova na eseju kao uvjet polaganja ispita iz Hrvatskog jezika. Treća novost je uvođenje još jedne ispitne cjeline u ispit iz Hrvatskoga jezika, a to je Sažetak”, istaknuo je.

Zanimalo nas je i na koji način učenici koji upisuju umjetničke akademije pristupaju Državnoj maturi npr. netko tko želi upisati Glazbenu ili Likovnu akademiju na koji način polaže maturu iz matematike?

“Način polaganja mature za učenike koji planiraju upisati Muzičku ili Akademiju likovnih umjetnosti je isti kao iza pristupnike koji upisuju bilo koji studijski program. Dakle, polažu ispit iz Matematike na osnovnoj ili višoj razini, ovisno koju razinu traži pojedini studijski program”, naglasio je Filipović.

Govoreći o ovogodišnjim promjenama pravila za polaganje Državne mature, istaknuo je kako za sada nemaju u planu dodatnih promjena pravila za maturante koji polažu maturu 2024. godine.

Filipović se osvrnuo na broj maturanata te naglasio kako je ove godine nešto manji broj prijavljenih maturanata u odnosu na prošlu godinu, a točan broj znat će se tek nakon isteka roka za naknadne odjave i prijave ispita, a to je 2. svibnja.

Za kraj nas je zanimalo što se događa s maturantom koji ne položi maturu ni u ljetnom ni u jesenskom roku?

Ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja je rekao kako “maturant koji ne položi ispite obveznog dijela državne mature u prvom (ljetnom) ili drugom (jesenskom) roku, ne može nastaviti školovanje na nekoj od ustanova visokoga obrazovanja jer ne može dobiti svjedodžbu/potvrdu o položenoj državnoj maturi”.

“Dodatno, za učenika gimnazije to znači da nije završio srednje obrazovanje. Ako želi, može prijaviti polaganje ispita državne mature u nekoj od sljedećih godina”, zaključio je Filipović.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI