Novi britanski premijer ovako je govorio o padu Vukovara: ‘Ptice su prestale pjevati’

Guliver Image/AP Photo/Kin Cheung

Šef Laburističke stranke nije baš dinamičan, nikoga on neće oboriti s nogu i samo ponekad doživi malu verbalnu “eksploziju”. Oni koji priželjkuju političko kazalište, neka odu u Clacton-on-Sea, jer on želi postati premijer, a „ne šef cirkusa”, kaže laburistički čelnik Keir Starmer, prenosi DW. Naime, tamo kitnjasti Nigel Farage nastupa kao kandidat desno-populističke stranke Reform UK.

Je li on možda previše dosadan da bi postao novi premijer, pitala je Starmera jedna novinarka, a gost jednog od TV-duela u Velikoj Britaniji kritizirao ga je da djeluje poput političkog robota. Kao „srna pred farovima”, tako ga opisuju britanski listovi.

Predizborni slogan Laburističke stranke „Promjena” dobro pristaje Starmeru. Naime, to je ono za čim čezne većina Britanaca, jer nakon 14 godina torijevskih vlada građani žele novo vodstvo, a neki listovi čak postavljaju tezu da je Starmer kao „Gospodin Dosadni”, odnosno „antipopulist” upravo ono što je zemlji potrebno u ovom trenutku.

Foto: Guliver Image/AP Photo/Kirsty Wigglesworth, File

Priča o usponu

Starmerova priča je priča o usponu u karijeri, jer je njegov otac bio alatničar, a majka medicinska sestra, pa novca često nije bilo dovoljno, prenosi isti portal.



Starmer to naglašava u intervjuima, valjda kako bi dao dodatne konture svom životopisu.

Sunak priznao poraz: ‘Britanski narod večeras je donio presudu koja potiče na ozbiljno razmišljanje’

Naime, većina zastupnika u Westminsteru potječe iz srednjeg sloja ili iz bogatih obitelji, a on se morao sam uspinjati u svom životu.

Njegova je majka bila teško bolesna, u obiteljskom domu zato nije bilo puno mjesta za emocije i to je razlog njegovog karaktera, kaže Starmer dok priča o sebi.

Sir Keir

Kao odvjetnik specijaliziran za područje ljudskih prava, Starmer je branio ekološke aktiviste protiv McDonald’sa, izborio se za odštete rudarima, zastupao je osuđenike na smrt u zemljama Commonwealtha. Lider britanske oporbe je svojedobno bio i član hrvatskog pravnog tima u postupku po tužbi protiv Srbije zbog genocida pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ), piše DW.

Prema izlaznoj anketi Laburisti ostvarili nadmoćnu pobjedu na izborima u Britaniji

U ime Hrvatske prije šest godina u Den Haagu, Starmer je pred sucima ICJ-a obrazlagao dio tužbe koji se odnosi na ratne zločine tijekom opsade, razaranja i nakon pada Vukovara, a koja je na kraju odbačena.

S hrvatskim pravnim timom bio je i u pripremnoj fazi, ispričala je njegova voditeljica u toj tužbi Vesna Crnić-Grotić, koja se prisjetila da je Starmer upotrijebio rečenicu jednog hrvatskog svjedoka koji je rekao da je granatiranje Vukovara bilo toliko strašno da su i ptice prestale pjevati. “Starmer je imao baš jako lijep i snažan govor o padu Vukovara”, rekla je, kako prenosi Večernji list.

“Samo tisuću od devet tisuća obiteljskih kuća u Vukovaru je ostalo stajati. Struja, voda i kanalizacija su sve zakazale. Gađali su bunare. Kulturni i vjerski život Vukovara je razoren bombardiranjem crkava, škola, vrtića i javnih građevina. Ambasador Herbert Okun koji je posjetio Vukovar 19. studenog 1991. godine komentirao je da je grad potpuno razoren te ga je usporedio sa Staljingradom s kraja Drugog svjetskog rata”.

“Snimke iz tog vremena pokazuju pejsaž sa zapaljenim autima, zgradama od kojih su ostale samo ruševine. Svaka kuća je pretrpjela štetu, a najviše rezidencijalno područje južno od rijeke Vuke koje je sravnjeno sa zemljom. Nebrojena tijela ležala su na ulicama i u dvorištima. Nisu bila zakopana zbog opasnosti od granatiranja bilo koga tko izađe iz kuće. Ovo pokazuje da nije bila riječ o oružanom sukobu u kojem su napadnuti vojni ciljevi, već o radikalno neproporcionalnom napadu, kojim se namjerno nastojalo razoriti grad i njegovu civilnu populaciju”, potreseno je opisao Starmer.

Britanski sudovi su vrlo formalna mjesta, mjesta na kojima vladaju stroga pravila, a neki stručnjaci upravo u tome vide razlog zašto Starmer u TV-debatama često izvuče deblji kraj u okršajima s ekstrovertiranim populistima.

Navodno je bio inspiracija za lik pomalo nezgrapnog odvjetnika Mr. Darcyja u filmovima o Bridget Jones, piše DW. Kasnije je Starmer preuzeo jednu vodeću dužnost u Državnom odvjetništvu, posao koji mu je priskrbio i vitešku titulu „Sir” – koja je istovremeno bila i motivacija njegovih protivnika za nove napade, iako je u politiku ušao relativno kasno, i to „kako bi svijet učinio boljim mjestom”.

Kasni početak…

S 52 godine je osvojio mandat u parlamentu, prije nego što je Jeremy Corbyn postao šef laburista i pozvao Starmera da se pridruži njegovom “kabinetu u sjeni”, podsjeća isti portal.

Socijalist Corbyn je na stranačkoj bazi bio doduše vrlo popularan, ali u stranci je bilo puno negodovanja, jer je forsirao oštar ljevičarski kurs, a moglo se čuti glasne prigovore kako tolerira antisemitske tendencije u vlastitim redovima.

Na izborima 2019. Corbynova stranka je, inače, ostvarila jedan od najgorih rezultata u svojoj povijesti, tada su laburisti osvojili samo 202 od ukupno 650 mandata u parlamentu.

Foto: Guliver Image/AP Photo/Kin Cheung

Starmer je već odavno počeo planirati da preuzme vodstvo stranke, prema navodima biografa Toma Baldwina. Na čelo laburista stupio je 2020., kako bi tu stranku ponovno ujedinio i popravio njezin loš rejting, ali i napravio radikalne promjene.

Starmer je, naime, izbacio dosta članova zbog navodnih antisemitskih tendencija, oštro se suprotstavio ljevičarskom laburističkom krilu, založio se za to da predstavnik ljevičarskog krila Corbyn više ne može nastupati kao kandidat stranke, što su kritičari opisali kao stranačko „čišćenje”, a Starmera kao „nemilosrdnog”.

‘Čovjek centra’?

Starmer je nakon toga stranku vratio u domenu političkog centra, prenosi DW. O temama kao što su „zakon i red ” počelo se glasnije diskutirati, a stišale su se rasprave o nacionalizaciji ili povećanju poreznih stopa. Pragmatičan je i “čovjek centra”, kažu Starmerovi simpatizeri za njega.

Laburisti su u predizbornoj kampanji zapostavili gradove koji su studentske utvrde, umjesto toga su se koncentrirali na birače svog nekadašnjeg „crvenog zida”, a to su oni centri u kojima su laburisti tradicionalno jaki, a izgubili su ih na izborima 2019., odnosno područja koja su tada osvojili konzervativci. Mijenja svoje pozicije ovisno o tome s koje strane puše vjetar, da zaboravlja na svoja obećanja…, tvrde kritičari.

Njegov biograf Baldwin kaže da on djeluje drugačije od većine političara, da postupa kao pravnik, dakle taktički. Umjesto da ima nekakvu veliku viziju, pa onda mora pristati na kompromise kad se pojavi prva veća prepreka, Starmer preferira manje, praktične manevre i onda napreduje na svom putu, kaže Baldwin.

Zaokret ulijevo?

Je li on doista „čovjek centra” ili je ipak strateg za sada je otvoreno pitanje.

Politolog Tim Bale s londonskog Sveučilišta Queen Mary ne isključuje mogućnost da Starmerovi laburisti u budućnosti naprave novi zaokret – ulijevo, prenosi isti portal.

Izbori u Ujedinjenom Kraljevstvu: Prema anketama vodi Laburistička stranka

Keir Starmer nije veliki govornik kakve je bio bivši premijer Tony Blair, koji je 1997. laburistima priskrbio veliku pobjedu i ujedno simbolizirao novi početak u zemlji, a nije ni radikalni socijalist poput Jeremyja Corbyna.

Međutim, sada je jasno da je Starmer u vrlo kratkom vremenu laburiste učinio zanimljivom opcijom, strankom koju su ljudi spremni birati, prenosi DW.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI