OBRAĆANJE ZELENSKOG UKRAJINCIMA I SVIJETU: ‘Okupatori nam se ne mogu suprotstaviti na bojištu i to je razlog zbog kojega nastavljaju teror’

Foto: Wikimedia Commons

Nakon teških ruskih raketnih napada na mnoge veće gradove u Ukrajini, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij naglasio je volju svoje zemlje za otporom. U raketnim napadima na raskrižja, parkovi i turistička mjesta mnogih ukrajinskih gradove poginulo je 14 ljudi a ranjeno 97.

Eksplozije su prijavljene u Kijevu, Ternopilu i Žitomiru u zapadnoj Ukrajini, Dnipru i Kremenčuku u središnjoj, Zaporižji na jugu i Harkivu na istoku, rekle su ukrajinske vlasti.

Deseci projektila zasuli su zemlju iz zraka, zemlje i s mora, u najraširenijem valu zračnih napada širom Ukrajine, od početnih napada prvog dana rata 24. veljače.

Zelenskij je u ponedjeljak u večernjem obraćanju putem videosnimke u Kijevu poručio: “Ukrajina se ne može zastrašiti. Umjesto toga još smo ujedinjeniji. Sve ćemo učiniti da ojačamo svoje oružane snage. Bojište će za neprijatelja biti još bolnije.”

Ukrajinsko ministarstvo obrane je u priopćenju u ponedjeljak navečer navelo da je Rusija izvela najmanje 84 raketna i zračna napada, a ukrajinska protuzračna obrana uništila je 43 krstareća projektila i 13 dronova.



“Okupatori nam se ne mogu suprotstaviti na bojištu i to je razlog zbog kojega nastavljaju teror. U mnogim gradovima službe popravljaju prekinute električne vodove i vodovod. Potrajat će još nekoliko sati”, ustvrdio je Zelenskij.

Ukrajinski predsjednik pozvao je građane na “razumno korištenje električne energije” koliko je moguće.

“Što više Ukrajinaca štedi struju, to će mreža stabilnije raditi. Napadi su namjerno izvedeni u vrijeme prometnih gužvi u ponedjeljak da ubiju ljude i prekinu struju”, zaključio je Zelenskij.

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov, kako prenosi ruska državna RIA, kazao je da će Rusija poduzeti protumjere kao odgovor “na sve veću upletenost” Zapada u ratu.

“Bojište će za neprijatelja biti još bolnije. Upozoravamo i nadamo se da su shvatili opasnost od nekontrolirane eskalacije u Washingtonu i drugim zapadnim prijestolnicama”, rekao je.

General ruske vojske Sergej Surovikin oglasio se nakon žestokog granatiranja Kijeva i drugih dijelova Ukrajine.

“Za neprijatelje Rusije jutro ne počinje kavom”, rekao je u ponedjeljak Surovikin komentirajući napade na Kijev.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI