Orban posjetom Moskvi navukao bijes članica: Mađarska drži predsjedanje EU-om mirovnom misijom

Guliver Image/AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Mađarski premijer Viktor Orban doputovao je u petak u Moskvu kako bi se sastao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, izazvavši prijekore drugih čelnika članica EU-a, koji upozoravaju da on ne govori u ime Europske unije, piše Reuters. Finski premijer Petteri Orpo opisao je vijest o posjetu uznemirujućom.

Orban u Moskvi “ni u kojem obliku ne predstavlja EU”, rekao je visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku na odlasku Josep Borrell.

Mađarska je u ponedjeljak preuzela šestomjesečno rotirajuće predsjedanje Unijom, a pet dana kasnije Orban je osnovao novu grupaciju u EU parlamentu “Domoljubi za Europu” s drugim desničarskim nacionalistima, da bi potom posjetio ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskija u Kijevu, nakon čega se odlučio otići u Moskvu u “mirovnu misiju”, nekoliko dana prije summita NATO-a.

‘Mađarsko predsjedanje završava prije nego što je stvarno i počelo’

“S takvim sastankom mađarsko predsjedanje završava prije nego što je stvarno i počelo”, osudio je Orbanov potez jedan neimenovani EU diplomat. Orpo je ranije objavio na X-u da “kad bi otišao u posjet Moskvi, to bi značilo nepoštivanje dužnosti predsjedavajuće zemlje EU-a i potkopavanje interesa Europske unije”.

“Čini se da Mađarska nije shvatila svoju ulogu… Skepticizam zemalja članica EU-a u odnosu na to nažalost je bio opravdan. Riječ je samo o promicanju interesa Budimpešte”, dodaje EU diplomat koji nije htio otkriti svoj identitet.



Pavel Havliček, istraživač pri češkom Udruženju za međunarodne poslove, rekao je da je Orbanov posjet zloporaba slabosti Bruxellesa u periodu formiranja novog saziva i opasno potkopavanje zajedničkog europskog stajališta.

Foto: Guliver Image/AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Putin zahvalan Orbanu

Mađarska smatra svoje šestomjesečno predsjedanje Europskom unijom mirovnom misijom, izjavio je u petak mađarski premijer na zajedničkoj konferenciji za novinare u Moskvi s ruskim predsjednikom.

Orban je rekao kako su potrebni mnogi koraci da “bi se okončalo rat, ali poduzeli smo prvi korak da obnovimo dijalog”. “Stajališta u Kijevu i Moskvi i dalje se jako razlikuju”, dodao je.

O ovom susretu svi bruje, Europa je na nogama: Orban se sastao s Putinom u Moskvi

Mađarski premijer kaže da mu je jasno da nema pravo pregovarati u ime EU, ali da se mir ne može sklopiti “iz udobne fotelje u Bruxellesu”. “Ne možemo sjediti prekriženih ruku i čekati da rat čudesno završi”, napisao je ranije Orban na X-u.

Putin je rekao da je zahvalan Orbanu na pokušaju da se obnovi dijalog između Rusije i Europe te da je s njim razgovarao o situaciji u Ukrajini, pa ponovio da bi ruski prijedlozi trebali biti ključ za rješavanje sukoba. Kijev još ne želi prekinuti sukob, naglasio je ruski čelnik.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI