Osuđeni inspektor odavao tajne svodnicima za novac: Zauzvrat koristio i besplatne usluge

Foto: Marko Todorov / CROPIX

Mislav Merkaš, dugogodišnji policijski inspektor za suzbijanje prostitucije, u ponedjeljak je nepravomoćno osuđen na četiri godine i devet mjeseci zatvora zbog uzimanja mita i davanja policijskih informacija svodnicima, navodi se u presudi Županijskog suda u Zagrebu. Merkaš se nije pojavio na izricanju presude. Sud je također naredio da mu se oduzme 21.000 eura koje je nelegalno zaradio, piše u presudi.

Uz Merkaša je optužnicom iz 2013. bilo obuhvaćeno još 12 osoba, uglavnom svodnika, ali i njegova supruga Nataša Gudek Merkaš, bivša zagrebačka policajka, koja je također osumnjičena za prodavanje informacija. Uskok je tvrdio da se Svih 13 optuženih udružilo se zbog primanja i davanja mita, podvođenja i pomaganja u tim nedjelima, tvrdio je Uskok.

Dio optuženika je tijekom proteklih godina priznao krivnju i nagodio se s Uskokom. Merkaševa supruga je današnjom presudom proglašena nevinom, piše HRT.

Na fotografiji: optuzenik, Mislav Merkas (desno). Foto: Marko Todorov / CROPIX

Imao točno određenu naknadu

Ostali suoptuženici su osuđeni za jedan dio optužbi, dok je za drugi nastupila zastara. Tako je Tomislav Brnjas dobio četiri godine i deset mjeseci zatvora te mu se oduzima 5792 eura, a njegova supruga Ramajana Brnjas je osuđena na godinu dana zatvora i mora vratiti 5792 eura, navodi se u presudi. Damir Crnek je osuđen na dvije godine zatvora.

Bivši načelnik policijske postaje odavao tajne podatke te ‘zamračio’ kaznenu prijavu



Naime, Merkaš, koji je uhićen početkom prosinca 2012., imao je točno određenu naknadu za odavanje tajnih informacija.

“Za novčani iznos od 1000 eura mjesečno ili za protuuslugu u vidu konzumiranja besplatne seksualne usluge obećao im je unaprijed dojavljivati sve informacije o postupanjima Policijske uprave zagrebačke vezano za otkrivanje kaznenih djela podvođenja i otkrivanja prekršaja vezanih uz prostituciju koje su mu bile dostupne u okviru njegovog radnog mjesta”, zaključila je pri čitanju presude sutkinja Koraljka Bumči.

USKOK pokrenuo istragu protiv policajca: Odavao podatke iz informacijskog sustava MUP-a

Facebook Comments

Loading...
DIJELI