Ovo je obrazloženje Jadrolinije zašto trajekt Tin Ujević nije isplovio: Neki u to sumnjaju

Foto: Bozidar Vukicevic / CROPIX

Od nezapamće nenereće na rivi u Malom Lošinju u kojoj su život izgubila tri pomorca, 58-godišnji vođa stroja iz Vinišća Boško Kostović te kormilari, 38-godišnji Marko Topić iz Solina i 54-godišnji Denis Šarić iz Zadra, dok je četvrti član posade teško ozlijeđen, prošla su tri dana.

Podsjetimo, na njih je u nedjelju oko 15:30 pala više tona teška rampa koja služi za ulazak vozila na trajekt Lastovo, a u trenutku pada ispod rampe su se nalazili vođa stroja i dvojica kormilara te prvi časnik palube, koji je jedini preživio i s teškim tjelesnim ozljedama je helikopterom prebačen u riječku bolnicu. Naime, četvorica stradalih radnika obavljali su pregled rampe, navelo je istog dana Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci.

Kako piše Novi list, smrtno stradali pomorci bili su višegodišnji zaposlenici Jadrolinije: Kostović je na brodovima Jadrolinije plovio 35 godina, a Šarić je u Jadroliniji radio posljednjih 18 godina, dok je Topić zadnje tri godine bio član posade Jadrolinijinih brodova.

Foto: Vladimir Dugandzic / CROPIX

Prije 29 godinu izbio požar u strojarnici

“Da ga nema, otočanima nema ni života. Treba mu spomenik dignuti, kad nitko ne plovi, on ide. Zato što je odličan brod i zato što ima najluđu, najbolju posadu na svijetu – hvale Lastovci i Korčulani svoj oldtajmer”, govorio je prije tri i pol godine u intervjuu za Slobodnu Dalmaciju pokojni vođa stroja Kostović o spomenutom brodu i tada se dotaknuo požara.

Gotov očevid tragedije u Malom Lošinju, o svemu se oglasio i DORH: Evo što su objavili



“Ostario mi je, ali ide to i dalje hrabro. I do tog požara i 95., kad su mu promijenjeni motori, nikad on nije imao kvara na njima. Otočani nas obožavaju jer smo im mi pupčana vrpca s kopnom. Donesemo im ako što treba, lijekove, u zadnje vrijeme često stari kruh za koze i ovce. Sve je više OPG-ova na otoku”, dodao je Kostović.

Otkriven uzrok tragedije na Lošinju: Navodno je nedostajao ključni dio, oglasio se Milanović

Kako bi se utvrdio uzrok i okolnosti tragične nesreće u nedjelju, pokrenute su dvije neovisne istrage: jednu provodi Županijsko državno odvjetništvo, a drugu Agencija za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu. Nacrt završnog izvješća o nesreći trebao bi biti izrađen do kraja godine, najavila je ravnateljica Agencije.

Foto: Vojko Basic / CROPIX

‘Nema odstupanja’

Trajekt Jadrolinije Tin Ujević jutros u 9 sati nije isplovio iz Splita prema Supetru zbog tehničkog kvara. Problem je nastao zbog puknuća sajle na rampi trajekta, prema neslužbenim informacijama koje je objavio portal Dalmacija Danas. Iako je kvar brzo saniran, putnici su, umjesto Ujevićem, prema otoku Braču isplovili trajektom Mljet.

Strašna nesreća u Malom Lošinju: Rampa trajekta prikliještila mornare, dva poginula, oglasila se Jadrolinija

Iz Jadrolinije su poručili da je riječ o redovnom održavanju sustava, te da nema razloga za zabrinutost. “Linija Split-Supetar odvija se prema redu plovidbe i planu, bez ikakvih odstupanja. Brod Tin Ujević liniju preuzima u 12:45 sati”, piše u odgovoru iz Jadrolinije.

Foto: Jakov Prkic / CROPIX
Facebook Comments

Loading...
DIJELI