PAPA UPUTIO OTVORENU PORUKU ORBANU? ‘Antisemitizam vreba u Europi, ne dopustimo da se rasplamsa’

Screenshot

Papa Franjo, koji se u nedjelju nakratko sastao s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom na početku višesatnog posjeta Budimpešti, rekao je da u Europi treba ugasiti fitilj antisemitizma na sastanku s predstavnicima židovske zajednice.

“Najbolji način da se taj upaljač deaktivira je raditi zajedno na pozitivan način, promicati bratstvo”, rekao je Papa na susretu s predstavnicima kršćanskih i židovskih zajednica Mađarske.

Odmah po dolasku u Budimpeštu Papa je 40 minuta razgovarao s premijerom Orbanom u Muzeju likovnih umjetnosti.

Papa Franjo je u 2019. izrazio zabrinutost zbog novih protusemitskih napada u nizu zemalja. Takvih napada pošteđena je židovska zajednica u Mađarskoj, najveća u središnjoj Europi s nekih 100.000 članova. Mađarski premijer, suverenist Vikor Orban, koji sebe predstavlja kao europski bedem od “muslimanske invazije”, nastoji predstaviti Mađarsku kao sigurno mjesto za Židove.

Njegova vlada je službeno proglasila “nultu stopu tolerancije” prema antisemitskim napadima te ističe ulaganja u obnovu i održavanje brojnih sinagoga i židovskih groblja. No istodobno je Orban orkestrirao napade na američkog milijardera i filantropa mađarskog podrijetla George Sorosa, u čemu Svjetski židovski kongres vidi antisemitske naglaske, piše agencija France presse.



Orban i papa zasigurno imaju različita gledišta o izbjeglicama i migracijama. Podsjetimo, papa je već kritizirao političare koji su zagovarali dizanje ograda, bodljikavih žica i zatvaranje granica kako bi spriječili ulazak migranata. 2019. godine donirao je novac za pomoć migrantima u Meksiku koji pokušavaju doći do američke granice.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI