PFIZER ILI MODERNA: Koje cjepivo je bolje?

Foto: Pixabay/Ilustracija

Američki znanstvenici analizirali su zdravstvene kartone više od 637.000 primatelja cjepiva koji prethodno nisu bili zaraženi virusom i nisu dobili booster dozu.

Rezultati su objavljeni u medicinskom časopisu JAMA, a kažu kako broj zaraženih raste između srpnja i studenog 2021., s višim stopama cijepljenih u Pfizer/BioNTech grupi.

U studenom je bilo 2,8 slučajeva zaraze na svakih tisuću ljudi cijepljenih Pfizer/BioNTechom, dok je zabilježeno 1,6 slučajeva na tisuću primatelja cjepiva Moderna.

Može se zaključiti kako su cjepiva jednako dobro štitila od smrti, no stopa hospitalizacije bila je 12,7 cijepljenih Modernom i 13,3 posto za cijepljene Pfizerom/BioNTechom.

Rizik od zaraze bio je 15 posto manji u skupini cijepljenoj cjepivom Moderna, kada su znanstvenici usporedili 62.584 primatelja Moderne sa skupinom primatelja Pfizera/BioNTecha iste veličine.



“Iako postoji razlika u broju zaraženih, oba cjepiva daju visoku zaštitu od zaraze virusom SARS-COV2, a posebno protiv najtežih posljedica obolijevanja”, navela je u priopćenju koautorica studije Pamela Davis s Medicinskog fakulteta Sveučilišta Case Western Reserve.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI