PICULA ZA TO NEMA RAZUMIJEVANJA I ŠALJE IM JASNU PORUKU! ‘Sukob Milanovića i Plenkovića šteti našim nacionalnim interesima’

Foto: Paun Paunović/Cropix

SDP-ov europarlamentarac Tonino Picula ocijenio je kako je potrebno zajamčiti pravedniji položaj Hrvata u Bosni i Hercegovini kako bi se stabiliziralo stanje u toj zemlji te je pozdravio intervenciju visokog međunarodnog predstavnika u BiH u izborne propise.

“Status Hrvata u Federaciji samo je dio otvorenih problema koje zemlja mora riješiti kako bi ponajprije osigurala unutarnju stabilnost. Pravednija pozicija Hrvata u Federaciji ključna je za cijelu BiH jer vraća vitalnost onoj početnoj premisi – jedna država, dva entiteta, tri konstitutivna naroda”, rekao je Picula u intervjuu za portal Bljesak iz Mostara objavljenom danas.

“Odluke visokog predstavnika promoviraju pluralizam”

Dodao je kako odluke visokog predstavnika Christiana Schmidta o izmjenama Izbornog zakona i ustava promoviraju politički pluralizam.

“Ipak, ne radi se o konačnoj reformi Izbornog i Ustavnog zakona, što je i dalje nužno”, smatra ovaj SDP-ov europarlamentarac.

Europska komisija nedavno je predložila Europskome vijeću da Bosni i Hercegovini dodijeli kandidacijski status, no i dalje kao jedan od uvjeta za napredovanje te zemlje prema Uniji ističu se izborne i ustavne reforme.Upitan o stalnim prijeporima između predsjednika Zorana Milanovića i premijera Andreja Plenkovića na temama oko BiH, Picula je rekao kako je to ‘štetno za interese RH te definitivno šteti i Hrvatima u BiH’.

“Taj animozitet dvojice bivših diplomata koji koriste nediplomatski jezik definitivno opstruira naše nacionalne i vanjskopolitičke interese”, rekao je Picula.

On ne vidi ništa sporno u zahtjevu da Hrvatska bude dio vojne misije Althea u sklopu snaga EUFOR-a u Bosni i Hercegovini, čemu se protivi član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI