‘Piromanu’ iz Segeta određen istražni zatvor: ODO sumnja da je svjesno podmetnuo požar

Foto: pu splitsko-dalmatinska

Nakon provedenih dokaznih radnji i prvog ispitivanja 35-godišnjeg hrvatskog državljanina kojeg je policija u filmskoj akciji uhitila u Prometovom autobusu, osnovano se sumnja da je požar koji je 18. srpnja buknuo u blizini apartmanskog naselja i hotela Medena u Seget Vranjicu izazvan namjerno, izvijestilo je Općinskog državno odvjetništvo u Splitu.

Sudac istrage je na prijedlog dežurne zamjenice općinskog državnog odvjetnika osumnjičeniku odredio istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja djela.

Osumnjičeni 35-godišnjak se tereti da je 18. srpnja 2024., u Seget Vranjicu, upaljačem zapalio suhu travu na dva mjesta u borovoj šumi, u blizini apartmanskog naselja i hotela, i tako izazvao požar koji se proširio i zahvatio osam hektara borove šume, navodi se u priopćenju.

Foto: Duje Klaric / CROPIX

Nije mogao objasniti zašto je podmetnuo požar

Također mu se na teret stavlja da je u nakani izazivanja požara svjestan kako time može neposredno ugroziti živote i zdravlje gostiju i osoblja navedenih objekata te druge osobe koje su tu bile, kao i navedene objekte i imovinu.

U smještajnim jedinicama apartmanskog naselja i hotela u tom je trenutku boravilo oko 2500 gostiju dok je u smještajnim jedinicama auto kampa boravilo oko 1900 gostiju, službeno je priopćeno iz Općinskog državnog odvjetništva u Splitu.



Policija objavila video uhićenja piromana koji je zapalio Seget: Pogledajte kako ga specijalci vade iz autobusa

Pred istražiteljima se pokajao i priznao da je podmetnuo požar na dva mjesta, ali nije mogao objasniti zašto je to učinio. Vatra je planula u borovoj šumi uz čiju se istočnu stranu nalaze apartmani i hotel, dok su na zapadnoj strani smještajne jedinice autokampa, priopćila je policija.

Foto: Duje Klaric / CROPIX

Pozadina ove priče, kao i mogući motivi podmetanja požara na atraktivnoj lokaciji, također poprimaju filmske razmjere, jer kako je Večernji list doznao od dobro upućenih izvora osumnjičenik je poznat kao problematična osoba, koja je u stanju za sitnu korist, doslovno i gajbu piva napraviti bilo kakav nered. Osim toga, 35-godišnjak ima problema s alkoholom, ustvrdila je psihijatrica koja je s njim razgovarala u procesu istrage.

Foto: Duje Klaric / CROPIX

Je li to mogući motiv za podmetanje požara?

Kako neslužbeno doznaje Večernji, mogući motiv za podmetanje požara i dovođenja u opasnost života tisuća gostiju koji su u trenutku požara boravili u apartmanima i hotelu Medena, borba je za koncesiju na pomorskom dobru. Plan za upravljanje pomorskim dobrom općine Seget trebao je biti donesen do kraja prošle godine, ali do izglasavanja nikada nije došlo, piše navedeni dnevni list.

Na fotografiji: Ante Barada vijecnik Opcine Seget. Foto: Duje Klaric / CROPIX

Unatoč tome, natječaj za izdavanje dozvola za pomorsko dobro raspisan je u veljači 2024. godine, a istog dana kada je planula šuma kraj Medene, buknuo je požar i na zemljištu u vlasništvu obitelji Ante Barade, aktualnog vijećnika u Općinskom vijeću Segeta s Nezavisne liste ‘Vrime je’.

“Indikativno je da su unutar posljednja tri mjeseca tri puta buknuli požari ispod moje obiteljske parcele, a u posljednja dva tjedna gorjelo je dvaput. Je li to poruka meni ili možda Končaru, ja to ne mogu tvrditi jer dokaze za to nemam, međutim nije prvi put da se ovakve stvari događaju…”, poručio je Barada za Večernji list.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI