PLENKOVIĆ KOMENTIRAO SITUACIJU U BiH I STRATEŠKI KOMPAS: ‘Hrvatska je tu da uzme BiH ‘pod ruku’ da što prije uđe u EU’

Screenshot/N1

Premijer Andrej Plenković je u Bruxellesu u sklopu summita NATO-a.

Dao je izjavu za javnost u vezi BiH i Strateškog kompasa, objavio je N1.

“Vijeće je jučer prihvatilo zaključke na temu BiH. Strateški kompas je dokument koji daje okvir na području sigurnosti Europe, a posebno je važno da je na prijedlog Hrvatske istaknuta ravnopravnost konstitutivnih naroda u BiH. To je jako dobro, cijela Europska unija je prepoznala ustavnu arhitekturu u BiH. To će pomoći u završnoj fazi izmjena da se postigne konsenzus i to će biti poticaj svih lidera u BiH da se učine napori za postizanje kompromisa budući da su oni vitalni za stabilnost države. Također, u zaključcima se vrlo jasno daje signal da je Europska unija spremna dodatno se angažirati s predstavnicima političkih stranaka u BiH te da se postigne dogovor u izbornom zakonu. Ovo je dobrosusjedski i dobronamjerni napor Hrvatske kako bi se pronašla rješenja koja će omogućiti stabilnu BiH. Čini mi se da smo ovaj tjedan dobili jedan dobar paket koji je snažan poticaj političarima u BiH”, rekao je Plenković.

Na upit o tome kako tumači vijest da je oporba u BiH odbacila sankcije Rusiji, odgovorio je da su to “odmah objasnili”.

“BiH polako dolazi u fazu izborne kampanje i sami od sebe su pokrenuli inicijativu da budu glavni inicijatori. To je nešto što se u normalnim okolnostima ne događa. Nema nikakvih dilema, danas će imati i pressicu, moramo to malo detaljno ispitati. Ne bih ni ja dao da mi netko iz oporbe diktira politički tempo. To je kada meni na sastanak dođu oni iz oporbe i kažu da mi radimo PR. Za BiH je važnije ovo što se dogodilo danas”, istaknuo je.



Naglasio je kako samo Nizozemska voli govoriti o onome što se tiče jednakosti svih građana.

“Problem je što ne poznaju kontekst BiH toliko dobro kao što ju mi poznajemo. Kako godine prolaze, dolaze ljudi koji ovo znaju iz druge ruke i nemaju nikakve veze s onim što je bilo tamo”, rekao je premijer.

Ako je Dodik pokrenuo nešto što izgleda kao separatizam i ako EU ima problema i to osuđuje, mnogi se pitaju kako to da je Čović saveznik Dodiku u BiH.

“Oni što postavljaju pitanja, neka traže odgovore. BiH je takva kakva je. Naša je uloga relaksirati tenzije, obnoviti savezništvo i dovesti sve lidere da se taj dogovor postigne. Kad se to napravi, to će svi honorirati, no on ne smije ostati na onome na čemu smo sada. To nije normalno, ja njima svima kažem: Da ste vi na našem mjestu i da graničite tolike kilometre, isto bi govorili. Hrvatska je tu da uzme BiH pod ruku i da što prije uđe u EU”, zaključio je Plenković.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI