Poduzetnik o Rimčevom robotaksiju Verne: ‘Čitaju li vijesti? Onda idete kod Mišaka na HRT3’

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Krešimir Končić, osnivač i direktor Neuralaba, zagrebačke agencije specijalizirane za razvoj složenih web i eCommerce rješenja, komentirao je na platformi Linkedin predstavljanje robotaksija Verne Mate Rimca, kojem je prisustvovao i predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Direktor softverske tvrtke je naveo kako je tragikomedija da se uz Rimčev projekt robotaksija lijepi oznaka inovativnosti, jer je autoindustrija, kao kaže, odavno odustala od 5. razine autonomije, a za to postoji jednostavan razlog.

Prema Končićevim riječima, IT industrija ne zna, naime, ni osmisliti ni proizvesti AGI, koji je nužan za potpunu autonomiju, te je poručio da mu se čini kako ovakvi koncepti pogoršavaju promet, ali je dodao i da se šalje kriva poruka srednjoškolcima, studentima i budućim startupima, te kako se nada da je premijer Plenković “ugradio neku refund klauzulu”. Prenosimo objavu osnivač i direktor Neuralaba u cijelosti.

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

‘Čitaju li u Verneu vijesti?’

“Ovaj Robotaxi/Verne demo mi je dobro sjeo jer upravo pišem dio knjige o tehnološkom fetišizmu. Par crtica:

Tragikomedija cijele priče nije u odgodi projekta (koju je cijela IT zajednica predviđala) ili u neposlušnom robotu (što drugo očekivati od automobila koji zapravo ne vozi!?); već u činjenici da je ovaj narativ toliko izlizan da me steže oko pluća kada netko u 2024. godini prilijepi oznaku ‘inovativno’ uz smell-selecting robotaxije.



Mate Rimac bijesan zbog napisa te je prekinuo šutnju: ‘Napisano je toliko gluposti ovih dana…’

Nisam siguran čitaju li u Verneu vijesti, ali auto industrija je već odavno odustala od potpune autonomije (Level 5). Načelno se ide u smjeru pasivnog vozača koji je potpomognut AI-em ili pak semi-autonomnog (remote controlled) automobila. Čak je i CEO Cruisea izjavio da nikada neće ukloniti volan (ili remote centar) te da ne ciljaju potpuni Level 5! Razlog je jednostavan: za potpunu autonomiju potreban je AGI – kojeg IT industrija ne zna niti osmisliti niti proizvesti. A kada nešto ne možete niti osmisliti niti proizvesti, onda idete kod Krešimira Mišaka na HRT3, a ne kod Plenkovića po 180 milijuna EUR javne dotacije. I ne, scale won’t get you there – ma koliko god AI industrija i LinkedIn gurui tvrdili suprotno.

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

‘Zapravo se veselim 2026. i početku kraja ovakvim šupljim projektima’

Također, ne znam jel Verne ekipa pričala s prometnim fakultetom, ali meni se čini da ovakvi koncepti pogoršavaju promet, umjesto da ga oplemenjuju?! Mislim, horde prometnjaka godinama viču da zapostavljamo javni prijevoz, željeznice, bicikle itd; i da nam *nije* potrebno još taxija koji će u mega-luksuzu prevoziti studentariju. Verne tim, s druge strane, pili da su “istraživanja pokazala kako se automobilima vozi do dvoje ljudi”. Go Figure – pa to i je problem :/ Ovo se inače zove “survivorship bias” i temeljni je razlog mnogih (krivih) tech zaključaka.

I nije najveća drama što lokalni mediji i hajperi slijepo prenašaju najgore od tehnološkog Silicon Valley determinizma – gdje boli glava koliko ovo smrdi na bro-based first-world-problem solucije (operi mi veš, nađi mi dejt, dostavi mi kejk) …

Rudan se raspisala o Rimcu: ‘Uvijek je kod mene izazivao nelagodu, ovih dana svjedočimo cirkusu’

Veća tragikomedija je vezani no-questions-asked poklič ‘dajmo im da rade’. Takvi stavovi ne samo da ubijaju u pojam postojeće lokalne timove s jasnim tehnološkim roadmapom i funkcionalnim proizvodom; već šalju krivu poruku srednjoškolcima, studentima i budućim startupima – da je važnije zarolati shiny pitch deck nego proizvod na pozornicu.

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Zapravo se veselim 2026. i početku kraja ovakvim šupljim projektima (Rabbit, Humane Pin itd.) koje će očito sam Marques Brownlee morati prokazati. Nadam se samo da ću do tada uspjeti opisati sve ovo kroz knjigu; ali i da je Plenković ugradio neku refund klauzulu!?”, napisao je u objavi Končić.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI