Poginuo Dmitrij Prigožin te njegova desna ruka Utkin: Očevidac tvrdi da su se čule dvije eksplozije nalik ispaljivanju projektila

AP Photo/Gulver Image

Tijela svih deset osoba koje su putovale u srušenom avionu izvučena su s mjesta nesreće te je operacija potrage završena, objavila je novinska agencija Interfax pozivajući se na hitne službe. Ruski dužnosnici potvrdili su smrt Jevgenija Prigožina u zrakoplovnoj nesreći, što je ranije potvrdio i Telegram kanal povezan s Wagner grupom.

Šef Wagnera Jevgenij Prigožin i njegov istaknuti zapovjednik Dmitrij Utkin bili su među putnicima u zrakoplovu koji se srušio u Rusiji, objavila je ruska vladina agencija za zrakoplovstvo dodavši da nitko od putnika nije preživio.

Društvenim mrežama kruži slika koja prikazuje Wagnerovu zgradu u Sankt Peterburgu koja svijetli u obliku križa.

Kanal Grey Zone, koji je ranije tvrdio da je zrakoplov srušila protuzračna obrana, potvrdio je da su Prigožin i Utkin poginuli u zrakoplovnoj nesreći.

“Šef Wagnera, ruski heroj i istinski domoljub Jevgenij Viktorovič Prigožin umro je od posljedica djelovanja izdajnika Rusije, ali on će i u paklu biti najbolji. Slava Rusiji!”, prenosi njihovu objavu Sky News.

Anton Geraščenko, savjetnik i bivši zamjenik ministra unutarnjih poslova Ukrajine ustvrdio je kako je ruski predsjednik Vladimir Putin samo čekao trenutak da ubije Prigožina, navodeći iskaz očevidca koji je prijavio dvije eksplozije, nalik ispaljivanju projektila, koje su se čule na nebu prije nego što se Prigožinov avion srušio, koji je prenio ruski Telegram kanal VChK-OGPU.

“Bila su dva praska. Kad sam čuo prvu eksploziju, samo sam podigao glavu i vidio sam kako frcaju iskre. Nakon prvog praska avion se počeo dimiti, a drugi put, kad je došlo do eksplozije, očito je eksplodirao motor. I vidio sam ga kako kruži i onda se srušio”, naveo je očevidac zrakoplovne nesreće.

Poginuo je i suosnivač Wagnera Dimitrij Utkin

Američki predsjednik Joe Biden osvrnuo se na najnovije informacije prema kojima je Prigožin poginuo u padu zrakoplova. “Možda se sjećate, kada ste me ranije pitali o njemu, rekao sam da ću paziti što pijem i u čemu se vozim. Ne znam pouzdano što se dogodilo, ali nisam iznenađen”, rekao je Biden.

Dodao je da ne zna dovoljno da bi odgovorio na daljnja pitanja o toj temi. “Vježbao sam zadnjih sat i pol”, poručio je američki predsjednik.

Savezna agencija za zračni promet objavila je popis putnika u srušenom zrakoplovu. U zrakoplovu su bili Jevgenij Prigožin, Dmitrij Utkin, Sergej Propustin, Jevgenij MakarjanAleksandar TotminValerij Čekalov, Nikolaj Matusejev. Članovi posade bili su Aleksej Levšin, zapovjednik; Rustam Karimov, kopilot; Kristina Raspopova, stjuardesa.

Gdje je za to vrijeme Putin?

“Pronađena su identificirana tijela Prigožina i Dmitrija Utkina”, navodi se u objavi ruske vladine agencije za zrakoplovstvo.

U trenutku kada se svijetom prolomila vijest da je šef Wagner grupe navodno poginuo u zrakoplovnoj nesreći, ruski predsjednik bio je na koncertu posvećenom 80. obljetnici pobjede sovjetskih trupa u bitci kod Kurska.

Spominjao je Hitlera u pozadini orkestra (Wagnerove borce nazivaju “glazbenicima” ili “orkestrom”) i uručivao nagrade ruskim vojnicima koji su sudjelovali u ratu protiv Ukrajine, a dodatna simbolika leži u činjenici da je Putin nastupio na događaju u Kurskoj oblasti uz pratnju orkestra, piše Ukrajinska Pravda.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI