Potop u Zagrebu, velike štete u Slavoniji: Tuča uništila kuće, oluja nosi sve pred sobom

Foto: Screenshot

Zagrebačko područje je tijekom ponedjeljka navečer zahvatilo snažno nevrijeme praćeno jakom kišom i vjetrom. Dolazak oluje na svojoj je Facebook stranici objavio portal Crometeo

U samo nekoliko minuta pala je ogromna količina kiše, a vjetar je lomio grane i rušio stabla pa vatrogasci imaju pune ruke posla. Zbog silne su kiše potopljene i brojne prometnice, a portal Neverin je na svojoj Facebook stranici objavio video snimljen na križanju Selske i Zagrebačke koje je potpuno pod vodom.

Nevrijeme će stvarati probleme i tijekom noći, a DHMZ i za sutra najavljuje umjereno do pretežno oblačno s mjestimičnom kišom i pljuskovima s grmljavinom, osobito u prvom dijelu dana. Pljuskovi će na Jadranu biti izraženi, a mjestimice je moguće i grmljavinsko nevrijeme.

Olujno nevrijeme, praćeno grmljavinom, jakom kišom i ledom pogodilo je u ponedjeljak navečer dijelove Osječko-baranjske županije, ali zasad nema dojava o većim štetama, doznaje se u osječkom Centru 112.



Portal KutinaInfo na svojoj je Facebook stranici objavio posve nevjerojatan video tuče. Zbog silnog leda, izgleda kao da je pao snijeg:

Tuča je pogodila Bošnjake pored Županje i prouzročila ogromnu štetu. Nastradali su auti, krovovi, fasade…

Vjetar je prema dojavama u Kešincima, na đakovačkom području, dignuo krov s kuće te su oštećeni neki električni vodovi.

Centru je prijavljeno i da je srušeno drvo na cesti u Beničancima kod Donjeg Miholjca te daj e grom udario u kuću u Osijeku, gdje se zadimilo u kupatilu pa su poslani vatrogasci radi provjere instalacije.

U osječkom Centru 112 navode kako je u Semeljcima, kod Đakova i u Magadenovcu padao led, ali zasad nema dojava o štetama na usjevima ili na gospodarskim objektima.

Prema fotografijama, koje na društvenim mrežama objavljuju građani, led je tijekom večeri padao u Trnavi, Dragotinu i Koritni, također na đakovačkom području.

Superćelija, rotirajući vrtlog unutar oblaka, stvorila se tijekom grmljavinskog nevremena koje je zahvatilo područje Vukovara i okolice:

Foto: Miroslav Slafhauzer/cropix

Za područje Zagreba i Osijeka oglašen je crveni meteoalarm što znači da je vrijeme izuzetno opasno.

Olujno nevrijeme, praćeno grmljavinom,  jakom kišom i ledom pogodilo je u ponedjeljak i dijelove Slavonije, a sada se polako premješta prema Istri i Kvarneru. IstraMet je na svojim mrežnim stranicama upozorio da se, prema DHMZ-ovu sustavu ALADIN, na tom području očekuje poprilično turbulentna noć.

“Što se tiče Istre i Kvarnera, DHMZ-ov ALADIN za večer i noć pred nama je najžešći. Usudili bismo se reći i zabrinjavajući. Ostali modeli su blaži, međutim snažni neverini teško da će nas zaobići. Pobrinite se za imovinu, nemojte se upuštati u duboku noć pod maliganima i skrenite pažnju vašim gostima”, upozorava IstraMet.

DHMZ prognozira da će u utorak biti umjereno do pretežno oblačno s mjestimičnom kišom i pljuskovima s grmljavinom, osobito u prvom dijelu dana. Pljuskovi će na Jadranu biti izraženi, a mjestimice je moguće i grmljavinsko nevrijeme. Poslijepodne sa sjeverozapada postupno smanjenje naoblake i prestanak oborine.

Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni i sjeverni, na istoku i sjeverozapadni. Na Jadranu će puhati umjerena i jaka bura, podno Velebita s olujnim udarima te sjeverozapadnjak, još na jugu prolazno i jugo.

Najniža jutarnja temperatura većinom od 14 do 19, na Jadranu od 18 do 23 °C. Najviša dnevna između 23 i 28 °C, u gorju niža.

 

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI