Preminuo Adnan zbog čijeg slučaja je BiH promijenila zakon: Napravili su to prošli tjedan

Foto: Facebook/Mostar Danas

Za teško oboljelog 22-godišnji Adnan Šemića zakonske izmjene u BiH uslijedile su prekasno za transplantaciju o kojoj je ovisila mogućnost njegova izlječenja.

Iako je dobio bitku protiv države BiH, koja mu je svojim lošim zakonima onemogućavala liječenje, neposredno je nakon toga izgubio bitku za život, a vijest o Šemićevoj smrti medijima je danas potvrdio njegov ujak Adem Gačanica.

Naime, Šemić, koji je živio u Mostaru, obolio je od Wilsonove bolesti, koja dovodi do teškog oštećenja jetre, a jedini izlaz u takvim je situacijama transplantacija tog organa.

Foto: Unsplash

Nitko iz obitelji nije mogao pomoći, pa su pronašli kompatibilnog donatora

Srodstvo je uvjet za doniranje organa, piše u zakonu koji je donedavno bio na snazi u Federaciji BiH. Iako je obitelj u Srbiji pronašla kompatibilnog donatora, Zakon o transplantaciji Federacije BiH onemogućio je operaciju koja je bila jedini mogući spas, jer nitko od njegovih krvnih srodnika nije mogao biti donor zbog nepodudaranja krvne grupe.

Foto: Pixabay

“To su oni trenuci kada vidimo jesmo li spremni pomagati ljudima ili se baviti politikantstvom. Zakoni bi trebali biti tu da pomažu ljudima, a ne da ih ubijaju”, poručio je zastupnik u federalnom parlamentu Haris Šabanović.



Počele su pripreme za operaciju, a trebali su sudjelovati i hrvatski liječnici

Sudbina Adnana Šemića, koji je više od mjesec dana u mostarskoj Sveučilišnoj kliničkoj bolnici borio za život i čekao transplantaciju, bila je među rijetkim poticajima političarima u BiH da se ujedine i po hitnom postupku donesu izmjene spornog zakona o transplantaciji i omoguće da donor bude netko izvan obiteljskog kruga.

Rimac o sabotaži projekta u BiH: ‘Više ništa neću raditi, a da nije nešto radi sebe’

Uzimanje tjelesnih organa, odnosno tkiva od živog darovatelja može provoditi od nesrodne osobe ako ne postoji mogućnost darivanja od članova obitelji, odnosno krvnih srodnika, utvrđeno je izmjenama zakona koje su prošlog tjedna jednoglasno usvojila oba doma parlamenta Federacije BiH.

Amerikanci krenuli u tajnu operaciju po BiH: Ne odgovara im da Hrvati postanu presamostalni

Nakon što su izmjene zakona usvojene, počele su pripreme za operaciju, u kojoj su trebali sudjelovati i liječnici iz Hrvatske, a cilj je bio presaditi jetru donora iz Srbije, ali Adnan Šemić nije uspio dočekati taj trenutak.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI