Putin dovodi u pitanje legitimitet Zelenskog kao predstavnika Ukrajine u mirovnim pregovorima

Guliver Image

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u petak na konferenciji za novinare koju je prenosila državna televizija tijekom njegovog posjeta Bjelorusiji da ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij nema legitimitet nakon isteka njegovog petogodišnjeg mandata te da bi to predstavljalo pravnu prepreku ako Rusija i Ukrajina nastave mirovne pregovore, prenosi Reuters.

Budući da je Ukrajina još uvijek u ratu punog opsega, Zelenskij se nije suočio s izborima, unatoč ovotjednom isteku svog petogodišnjeg mandata. Takva je odluka ispravna s obzirom na ratne okolnosti, smatraju ukrajinski saveznici.

Ruski čelnik je rekao da je status Zelenskog “problematičan”.  “S kim pregovarati? To nije retoričko pitanje… Legitimitet aktualnog šefa države je završen”, ukazao je Putin i dodao da će Zapad iskoristiti konferenciju o ratu u Švicarskoj kako bi podržao legitimitet Zelenskog, ali da su to “PR koraci bez pravne težine”.

‘Još jedan dokaz da Putin nema stvarnu namjeru ući u mirovne pregovore’

“Ako dođe do toga, morat ćemo znati s kim trebamo i možemo imati posla, kako bismo došli do potpisivanja pravno obvezujućih dokumenata. Moramo biti potpuno sigurni da imamo posla s legitimnim vlastima”, naglasio je ruski predsjednik u svom petom mandatu.

Foto: Guliver Image/ apaimages PRESIDENT OF UKRAINE

Ukrajina i njezini zapadni saveznici vjerojatno će Putinove komentare shvatiti kao još jedan dokaz da nema stvarnu namjeru ući u mirovne pregovore, unatoč čestim izjavama o svojoj spremnosti na njih.



Mir pod Putinovim uvjetima nije realan, ponovio je Zelenskij i obećao da će vratiti izgubljeni teritorij, uključujući Krim, koji je Rusija anektirala 2014. godine, nakon što je potpisao dekret kojim su bilo kakvi razgovori s Putinom službeno proglašeni “nemogućima” 2022. godine.

Reuters objavio svjetsku ekskluzivu, svijet će odahnuti: Putin je spreman zaustaviti rat u Ukrajini

Facebook Comments

Loading...
DIJELI