Putin otvoreno zaprijetio SAD-u: ‘Rusija će stacionirati rakete koje će imati u dometu Zapad’

Foto: Kremlin Pool/Guliver/Us Army

Ruski predsjednik Vladimir Putin upozorio je Sjedinjene Američke Države da će, ako Washington rasporedi rakete dugog dometa u Njemačkoj od 2026., Rusija stacionirati slične rakete koje će imati u dometu Zapad.

SAD će započeti s raspoređivanjem dalekometnih kapaciteta u Njemačkoj 2026. u nastojanju da pokaže svoju predanost NATO-u i europskoj obrani, rekli su Washington i Berlin ranije ovog mjeseca.

Američko “epizodno raspoređivanje” priprema je, dodali su, za dugoročnije stacioniranje takvih kapaciteta koji će uključivati ​​SM-6, krstareće rakete Tomahawk i razvojno hipersonično oružje koje ima veći domet od trenutnog oružja u Europi.

Suradnja Rusije i Kine: To bi se moglo negativno odraziti na regionalnu sigurnost



‘I mi ćemo rasporediti naše rakete’

“Vrijeme leta takvih projektila do ciljeva na našem teritoriju, koji bi u budućnosti mogli biti opremljeni nuklearnim bojevim glavama, bit će oko 10 minuta”, rekao je Putin u govoru mornarima iz Rusije, Kine, Alžira i Indije povodom obilježavanja Dana ruske mornarice u bivšoj carskoj prijestolnici Sankt-Peterburgu, te je upozorio SAD da tim potezom riskiraju izazivanje raketne krize poput hladnog rata.

“Poduzet ćemo zrcalne mjere za raspoređivanje, uzimajući u obzir akcije SAD-a, njihovih satelita u Europi i drugim regijama svijeta”, napomenuo je Putin i istaknuo da SAD-a raspiruju napetosti i prebacuju raketne sustave Typhon u Dansku i na Filipine te je usporedio američke planove s odlukom NATO-a da u zapadnoj Europi postavi lansere Pershing II 1979. godine.

Lanseri Pershing II. Foto: Guliver Image/AP Photo/Str

“Ova situacija podsjeća na događaje iz hladnog rata u vezi s raspoređivanjem američkih projektila srednjeg dometa Pershing u Europi”, naglasio je Putin. Sovjetsko vodstvo, uključujući glavnog tajnika Jurija Andropova, bojalo se da je raspoređivanje Pershinga II dio razrađenog plana pod vodstvom SAD-a za obezglavljivanje Sovjetskog Saveza uklanjanjem njegovog političkog i vojnog vodstva.

Rusija bi mogla nastaviti proizvodnju projektila srednjeg i kraćeg dometa sposobnih za nošenje nuklearnih glava, a zatim razmotriti gdje ih rasporediti nakon što SAD dopreme slične projektile u Europu i Aziju, ponovio je Vladimir Putin ranije upozorenje.

Zajedničke vježbe: Iran i Rusija započeli zajedničke manevre

Facebook Comments

Loading...
DIJELI