Radić otkrio gdje je puklo s Penavom: ‘Ovo nije stranka koju smo stvarali, sve je krenulo krivo’

Foto: Vlado Kos / CROPIX

Zamjenik predsjednika Domovinskog pokreta i kandidat za predsjednika stranke na unutarstranačkim izborima Mario Radić ispričao je detalje raskola u DP-u.

“Idem u utrku zato što sam osjetio u razgovoru sa članstvom, simpatizerima i biračima da to od mene očekuju. Ovih dana sam obišao cijelu Hrvatsku i vidimo da je vrijeme za to”, rekao je Radić. “Ovo nije Domovinski pokret koji smo mi stvarali, pogotovo kad se govori o izbacivanju iz stranke. Ni u jednom demokratskom pokretu, to nije u redu”, rekao je Radić i spomenuo unutarstranačke izbore u drugim strankama.

“Kad su u HDZ-u bili izbori – nitko nikoga nije izbacivao”, dodao je i odgovorio na pitanje planira li on izbacivati iz stranke ako pobijedi. “Bit ću predsjednik koji spaja, a ne razdvaja. Ovaj način, da nitko ništa ne smije prigovoriti, da mora biti jedan vođa – toga je bilo dosta”, rekao je Radić. Potom je rekao da od 103 delegata računa na njih više od pola.

“Ovaj delegatski proces je bio krajnje nepošten, da ne kažem neku grublju riječ. Samo ću vam reći, u petoj izbornoj jedinici gdje je Penava je 19 izaslanika. A u četvrtoj gdje sam ja je šest izaslanika”, rekao je Radić gostujući u Dnevniku Nove TV.

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Kada mi je to Penava rekao…’

Radić se osvrnuo i na to što će napraviti ako izgubi na izborima. “Nikada ne bih išao u izbore, da ne mislim dobiti ove izbore. Ovaj način politike koji se trenutno vodi u našoj stranci ne mogu ostaviti u svoju zadužbinu”, rekao je pa se osvrnuo na izjavu Stipe Mlinarića u kojoj je rekao da će se kandidirati za zamjenika i potom se odmah ispričao.



“Rekao je to je ništa, biti zamjenik predsjednika. Zamjenik predsjednika je druga funkcija u stranci, a on je rekao da je to protokolarna dužnost. Ako je drugi čovjek protokolarna dužnost, šta su treći, četvrti i peti. To je tako u Sjevernoj Koreji, ja to ne želim”, rekao je Radić.

Na pitanje reporterke gdje je puklo s trenutnim predsjednikom DP-a Ivanom Penavom, imao je konkretan odgovor. “Glavna stvar gdje sam ja vidio da ovo ide sve krivo je bilo kad mi je Penava rekao da se ne mogu vratiti u Sabor nego da tamo treba ostati gospodin Spajić. Ja sam prešao preko toga i vratio se tek nakon tri mjeseca”, rekao je Radić i dalje objasnio kako je Penava sam odredio liste bez ikakvih konzultacija.

‘Ja nisam ničija Marioneta’

“Predsjednik stranke ima to pravo, ali on ni s kime nije ni porazgovarao. Nitko nije znao kako će i gdje biti, u kojoj izbornoj jedinici. Gospođa Branka Lozo je osvanula na šestom mjestu i petoj izbornoj jedinici. Nije znala gdje će uopće biti”, rekao je Radić pa dodao da ljudi nisu vreće cementa kojima se može razbacivati kako god nekome odgovara.

“Iz novina sam saznao tko će biti državni tajnici. Moje prezime je Radić, ne neta. Ja nisam ničija Marioneta. Čini mi se da je pobrkao tu neke stvari. On bi se morao odlučiti jesam li ja mornar iz sjene ili marioneta”, rekao je Radić i dodao: “Ja sam zamjenik predsjednika stranke, vodio sam nacionalni stožer za ove izbore. U svim izborima sam bio vrlo vidljiv kandidat. U zadnjim izborima sam bio u tri četvrtine televizijskih nastupa. A gdje su oni bili svo to vrijeme?”.

Potom se Radić osvrnuo na ponašanje trenutnog predsjednika Penave za kojeg tvrdi da radi na razbijanju stranke. “Rekao sam puno puta, u ovom raspletu neće biti pobjednika. Samo manje i više pobijeđeni i poraženi. Stranke će biti oštećena i šteta će biti velika”, rekao je Radić. Osvrnuo se i na to kada je zadnji put vidio Penavu. “Posljednji put sam razgovarao s njime na pogrebu brata Stjepe Bartulice prije 20-ak dana. I tamo sam pokušao razgovarati s njime, no za tango je potrebno dvoje”, rekao je Radić.

‘Čuo sam se s Plenkovićem’

“Trenutno u DP-u vladajuća većina nije glavna tema. Premijer Plenković legitimno radi svoj posao, to što je možda Penava njemu dopustio malo više stvari koje naše članstvu ne dopušta – to nije stvar Plenkovića nego Penave”, rekao je Radić. “Kad vi u pregovorima najprije tražite da vas netko podrži kao gradonačelnika Vukovara, a tek onda razgovarate o državnim poslovima – to neće biti dobro”, rekao je Radić te dodao da se kratko čuo i sa samim premijerom i njegovim suradnicima.

Osvrnuo se i na predsjedničke izbore krajem godine. “Na predsjedničkim izborima sigurno neću podržati Zorana Milanovića kao što Penava koketira. Domovinski pokret ne može podržati kandidata socijaldemokrata. Ili možemo imati svojeg kandidata ili podržati nekog desnog kandidata”, rekao je Radić i dodao da nije isključeno da podrže Dragana Primorca.

O prijavi protiv Ćipe

Osvrnuo se i na izjavu Stipe Mlinarića Ćipe nakon što je protiv njega podignuta kaznena prijava. U prijavi stoji da je Mlinarić 15 mjeseci izvlačio novce iz braniteljske udruge. Tu je prijavu u srijedu tijekom dana odvjetnik Marka Radića, brata Marija Radića, zamjenika predsjednika Domovinskog pokreta, dostavio USKOK-u u Osijeku.

Procurile neugodne Ćipetove SMS poruke, kazneno je prijavljen: ‘Domi, ponesi mi sutra 500’

“Uplatio sam ogromna sredstva iz svih svojih tvrtki na račun iste te udruge. Moj brat i ja tražimo oca već 30 i nešto godina. Moj mlađi brat je bio u Vukovaru do kraja i prošao je i logore. Na moj nagovor je otišao u tu udrugu gdje je bio tajnik Mlinariću. Iz povjerenja sam svojeg rođenog brata dao u tu situaciju. Po saznanjima odvjetnika mojega brata, tu se radilo o teškom izvlačenju novaca, krivotvorenju dokumenata, itd. Ne služi na čast Mlinariću to što je radio”, završio je Radić.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI