Rusi imaju kontrolu nad dijelom strateški važnog Časiv Jara: Ukrajinci se morali povući

Guliver Image/AP Photo/Evgeniy Maloletka

Trupe su se povukle siz dijela Časiv Jara u istočnoj regiji Donjeck, objavila je ukrajinska vojska u četvrtak, dan nakon što je Rusija izvijestila da su njezine snage preuzele kontrolu nad dijelom toga strateški važnog grada.

“Postalo nam je nepraktično održavati nadzor nad dijelovima grada nakon što je neprijatelj onamo ušao. Bili su ugroženi životi i zdravlje naših vojnika, a i položaji naših branitelja pritom su uništeni”, rekao je za ukrajinsku televiziju vojni glasnogovornik Nazar Vološin.

Časiv Jar nalazi se na uzvisini, a uspostave li ruske snage potpunu kontrolu nad gradom, u budućnosti bi ga mogle koristiti kao polaznu točku za daljnje napredovanje prema zapadu i ukrajinskim gradovima Kramatorsku i Slovjansku. “Zapovjedništvo se odlučilo povući na bolje zaštićene položaje, no ni u tome području neprijatelj ne prestaje s aktivnim borbenim djelovanjem”, poručio je Vološin.

Foto: Guliver Image/AP Photo/Evgeniy Maloletka

Ruske snage posljednjih nekoliko tjedana napreduju u regiji Donjeck

Ruske snage, koje su pokrenule invaziju na Ukrajinu u veljači 2022. u posljednjih nekoliko tjedana postupno napreduju u regiji Donjeck, nastojeći otvoriti novu frontu blizu sjeveroistočnoga grada Harkiva.

Ruske vojne snage preuzele su kontrolu nad okrugom “Novji” koji se nalazi zapadno od kanala Siverski Donjec-Donbas, a prolazi kroz istočni dio grada, izvijestilo je u srijedu rusko ministarstvo obrane.



Časnici naredili posadama parkiranje borbenih aviona na aerodromu: Uslijedio krš i lom

Napredovanje u regiji Harkiv je zaustavljeno, ali ukrajinski vojni analitičari priznaju da je 2024. bila teška za Ukrajinu na bojnome polju, na što je utjecalo i kašnjenje američke vojne pomoći.

Foto: Guliver Image/AP Photo/Efrem Lukatsky

U posljednja 24 sata vođena je 161 vojna bitka, od čega ih se većina odvijala u regiji Donjeck i da su ruske snage spriječene da probiju obranu na Kramatorskoj bojišnici, koja uključuje područja blizu Časiv Jara, priopćila je ukrajinska vojska u dnevnom izvješću.

Smjene u ukrajinskoj vojsci: Zelenskij otpustio general-pukovnika Sodola

Facebook Comments

Loading...
DIJELI