Rusi sve više gube živce zbog malog ukrajinskog aviona: ‘Vrijeme je da ga srušimo’

Guliver Image

Rusi su sve frustriraniji ukrajinskom posadom zrakoplova Jakovljev Jak-52 koja ruši njihove dronove. Naime, dva ukrajinska pilota u ovom su avionu u tri mjeseca srušila najmanje 12 ruskih dronova, ako vjerujemo oznakama koje su piloti oslikali na zrakoplovu.

“Nije li vrijeme da ga srušimo?”, napisao je jedan ruski bloger, prenosi Forbes. Problem za Ruse je što je Jak-52 teško srušiti, i to iz istog razloga koji ga čini efikasnom platformom za napadanje dronova, a to je da je čvrst, a teško primjetan.

Posada aviona “gađa naše dronove kao na streljani” iznad Odese na jugu Ukrajine, požalio se drugi ruski bloger ranije ovog mjeseca. Jakovljev Jak teško je zamijetiti na radarima ruskih sustava protuzračne obrane, a čak i ako ga oštete, posada će vjerojatno još uvijek uspjeti sigurno sletjeti.

Umjesto skupih raketa

Ovaj lagani sportski zrakoplov Ukrajinci su, podsjetimo, počeli koristiti još u travnju, navodno kao efikasnu metodu za eliminiranje ruskih dronova bez potrebe da posežu za projektilima Patriot vrijednim 4 milijuna dolara ili nekom drugom skupom artiljerijom.

Uspjeh posade Jakovljeva inspirirao je jednu posve novu taktiku borbe protiv dronova, te je početkom srpnja ukrajinski obavještajni direktorat počeo obučavati pilote za gađanje ruskih dronova iz sportskih aviona Aeroprakt A-22 lokalne izrade, jer kako se gubici gomilaju, Rusi su počeli gubiti strpljenje.

“Jak-52 u prelijetanju iznad Odese iznimno efikasno već tjedan dana ruši naše izviđačke letjelice i u nekim krugovima izaziva podsmjeh. Nama i pilotima dronova već dugo ništa nije smiješno”, napisao je bloger.

Ipak, nejasno je što ruska vojska može učiniti po tom pitanju, jer njihova patrolna zona nalazi se najmanje 80 kilometara od najbližih ruskih položaja, ali najbliži ruski sustavi protuzračne obrane vjerojatno su mnogo udaljeniji, budući da ih Ukrajinci odbacuju napadima dronovima i projektilima.

Teško ga detektirati

Zrakoplov Cessna 172 – propelerac oblikom i veličinom sličan Jaku-52 – na radaru predstavlja odraz manji od kvadratnog metra pod određenim kutevima, što je manje od četvrtine u odnosu na odraz klasičnog borbenog zrakoplova, otkrila je jedna studija iz 1976. godine.

Ruski piloti dronova koje Jak-52 lovi mogli bi se pokušati zaletjeti u ukrajinski avion, što ne bi bilo bez presedana, jer je zabilježeno mnogo slučajeva u ovom ratu gdje su ukrajinske i ruske posade rušile neprijateljske dronove zabijajući u njih vlastite letjelice.

Pogledajte kako Ukrajina uništava dronovima rusko skladište vojne opreme i oružja

Ipak, jedno je kada se dva drona – od kojih svaki teži tek nekoliko kilograma – sudaraju u zraku, a svaki od njih može uništiti onog drugog. No, ako izviđački dron ZALA od 9 kilograma zabijete u Jak-52 od 1,5 tona, šteta možda i neće biti katastrofalna.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI