RUSIJA OPET PRIJETI! Ukoliko se ne ispune zahtjevi neće produljiti sporazum o sigurnom ratnom izvozu žitarica i gnojiva

Pixabay/Ilustracija

Ukoliko se ne ispune zahtjevi za poboljšanjem ruskog izvoza žitarica i gnojiva, Rusija neće produljiti sporazum nakon 17. srpnja koji dopušta siguran ratni izvoz istih proizvoda iz luka tri ukrajinska crnomorska područja.

Takvu istu prijetnju i zahtjeve iz Rusije se moglo čuti i u ožujku. No, prošlog tjedna su se složili obnoviti na 60 dana crnomorski izvozni pakt. Taj je pakt sklopljen uz posredovanje UN-a i Turske prošlog srpnja s Rusijom i Ukrajinom kako bi se pokušala ublažiti globalna kriza pogoršana invazijom Moskve na Ukrajinu u veljači 2022.

Rusija je od ožujka dala prioritet specifičnim zahtjevima – ponovno pokretanje cjevovoda za transport ruskog amonijaka do ukrajinske crnomorske luke Pivdennyi za izvoz na globalna tržišta, i ponovno povezivanje ruske poljoprivredne banke, poznate kao Rosselkhozbank s međunarodnom platnom mrežom SWIFT.

“Ako Rosselkhozbank nije povezana sa SWIFT-om i nema napretka u provedbi drugih ‘sustavnih’ problema koji blokiraju naš poljoprivredni izvoz, tada će ‘Crnomorska inicijativa’ također morati tražiti alternative”, objavilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova.

Predložili su izvoz zemlje kroz Europu kao alternativu.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI