RUSKI PARLAMENT ODODBRIO POSEBAN ZAKON: Izbacuje saveznike Navaljnog iz parlamentarne utrke

Ruski parlament odobrio je u četvrtak zakon po kojem članovi “ekstremističkih” organizacija ne mogu biti zastupnici u parlamentu, potez za koji saveznici zatočenog kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog kažu da mu je cilj spriječiti ih da se natječu na parlamentarnim izborima u rujnu.

Zakon, koji je donji dom odobrio u prvom čitanju, dolazi u vrijeme dok sud odlučuje o tome hoće li se Navaljnijeva antikorupcijska zaklada i regionalni aktivisti proglasiti ekstremističkim.

Njime se predlaže da se članovima ili čelnicima skupina koje se proglase ekstremističkim zabrani kandidiranje na izborima za donji dom Dume u razdoblju od jedne do pet godina.


Prođe li u nastavku procedure, zakon će zasigurno otežati kampanju aktivista poput Ljubol Sobolove, koja je u kućnom pritvoru jer je sudjelovala u prosvjedima podrške Navaljnom.

Sobol je na Twitteru ocijenila da se radi o “protuustavnom” pokušaju da je se izbaci iz izborne utrke u rujnu.Da bi zakon stupio na snagu, treba proći još dva čitanja u donjem domu, mora ga usvojiti gornji dom i potpisati predsjednik Vladimir Putin.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI