Šef diplomacije Szijjarto otvorio školu izgrađenu mađarskom donacijom u Petrinji

Foto: Ranko Suvar / CROPIX

Mađarski ministar vanjskih poslova i trgovine Peter Szijjarto u ponedjeljak je u Petrinji, zajedno s ministrom znanosti i obrazovanja Radovanom Fuchsom, službeno otvorio novu osnovnu školu čiju je izgradnju nakon razornog potresa s 21 milijuna eura financirala Mađarska.

Mađarska nije dvojila o pomoći Hrvatskoj te nije mogla dopustiti da „jedna prirodna katastrofa oduzme budućnost, pogotovo ne djece”, poručio je Szijjarto u svom govoru.

Foto: Vanesa Pandzic / CROPIX

Nova zgrada Prve osnovne škole Petrinja, koja se prostire na 5500 kvadratnih metara i ima 20 učionica te ju pohađa 350 đaka, dovršena je krajem 2023., a učenici su na nastavu u njoj krenuli u siječnju ove godine, s početkom drugog polugodišta.

Povjerenstvo sa suženim ovlastima kreće s edukacijama maturanata o sukobu interesa



Škola će stajati „kao simbol prijateljstva između Mađarske i Hrvatske”, naglasio je Szijjarto, dodavši kako je Mađarska reagirala i odmah nakon potresa donacijom 50 stambenih kontejnera.

Budimpešta je oko 154 tisuće eura dala za osnovnu školu u Topolovcu, oko 1,93 milijuna eura za novu crkvu u Sisku, a za školu u Petrinji gotovo 21,17 milijuna eura, rekao je mađarski ministar.

Položaj žena u znanosti u Hrvatskoj: ‘Što se nove uredbe tiče, i ženama i muškarcima loše se piše’

Facebook Comments

Loading...
DIJELI