Sin generala vratio se nasilju: Pritvoren nakon što je tri godine zlostavljao vlastitu obitelj

Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX

Županijski sud u Zagrebu odredio je jednomjesečni pritvor Mariju Koradeu, sinu pokojnog generala Ivana Koradea, zbog nasilja u obitelji, nanošenja teške tjelesne ozljede i povrede djetetovih prava.

Sudac zagrebačkog Županijskog suda odredio je istražni zatvor Koradeu, koji već godinama puni stranice crne kronike, a s nasiljem je počeo još za očeva života, zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja kaznenog djela, izvijestilo je Državno odvjetništvo (DORH), ne navodeći identitet osumnjičenika.

Iz Općinskog kaznenog državnog odvjetništva u Zagreb navode kako je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu podnesen “prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv okrivljenika zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i ponavljanja kaznenog djela, što je sudac istrage i prihvatio”.

Uhićen zbog nasilja u obitelji

Općinsko kazneno državno odvjetništvo u Zagrebu sumnja kako je 35-godišnji Korade počinio navedena kaznena djela na području Krapinsko-zagorske županije u razdoblju od svibnja 2021. do 1. srpnja ove godine, dodaje se u priopćenju tužiteljstva.

Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX

Na tri godine i tri mjeseca zatvora bio je osuđen na temelju dvije spojene optužnice zbog različitih kaznenih djela: za protupravno oduzimanje slobode (otmicu) i nanošenje teških tjelesnih ozljeda u jednom slučaju te iznude u drugom.



U siječnju 2015. godine protupravno je lišio slobode braću Roberta i Nenada Bistrovića te njihova susjeda Zlatka Behinu, koji su u blizini njegovog imanja sjekli stabla, pri čemu ih je navodno tukao i prijetio im pištoljem, prema prvoj optužnici.

Iznude, tučnjave, pucnjava

Policija nije pronašla pištolj pa je optužba za ilegalno posjedovanje oružja odbačena, ali je  pretragom kuće tada pronađeno streljivo, no prihvaćena je njegova obrana da je streljivo pripadalo pokojnom ocu. Od prijatelja je iznudio 40 tisuća kuna, teretila ga je druga optužnica.

Slučaj Korade još ledi krv u žilama: Sin prvi put progovorio o zločinima koje je počinio njegov otac

U javnost je prvi put dospio 2007. godine kada su se on i njegov otac potukli na terasi kafića u središtu Varaždina, a tučnjavu je navodno izazvao upravo Mario Korade, koji se posvađao s konobarima koji su svojevremeno radili u njegovom kafiću Majestic.

Do opće tučnjave je došlo kada je Ivan Korade izvadio pištolj, koji su mu konobari i zaštitari izbacili iz ruke, tada je pisao Jutarnji. Ivan Korade u sukobu je zadobio teže ozljede glave i čeljusti, a Mariju Koradeu dijagnosticirane su bile lakše ozljede. Inače, na sudu se kasnije opetovano nije pojavljivao.

Nevjenčanu suprugu tukao pa joj telefonski prijetio smrću

Podsjetimo, prvi put je uhićen godinu kasnije zbog fizičkog i verbalnog maltretiranja 21-godišnje nevjenčane supruge i njezine majke, a 24. kolovoza 2008. tada 19-godišnji Korade je partnerici telefonski prijetio smrću, rekavši da će je ubiti ako se ne vrati kući.

Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

Iste godine je na grobu jedne od žrava svojeg oca razbio bocu alkoholnog pića. Nakon toga je 2009. godine pijan divljao po kafiću, zbog čega je “odležao” kaznu od 18 dana zatvora, a kasnije je osuđivan i zbog iznude 40.000 kuna od čovjeka s kojim se godinama družio. Osim što ga je iznuđivao, prijetio je da će ga ubiti i “iščupati mu grkljan i pobiti obitelj”.

Također je bio je prijavljen za sprječavanje dokazivanja jer je od istog čovjeka od kojeg je iznuđivao novac tražio da lažno svjedoči kada je bio osumnjičen da je u šumi, u raspravi oko sječe drva, napao i teško ozlijedio trojicu muškaraca. Za iznudu i sprječavanje dokazivanja je 2016. osuđen na jedinstvenu kaznu od dvije godine i dva mjeseca zatvora.

TKO JE MARIO KORADE? Sin kontroverznog generala ne silazi sa stranica Crne kronike!

No, tu nije kraj njegovom neobuzdanom ponašanju. Malo nakon kraja kazne, 2019. godine, posvađao s vlasnikom kafića u Sesvetama koji ga je izbacio jer je bio pijan. Taj mu potez nije dobro sjeo pa je Korade čovjeka napao i pretukao, a onda je povukao i okidač pištolja, ugrozivši živote šestero ljudi.

Nakon sumanutog čina je pobjegao, a za njim je bila organizirana i policijska potjera, da bi ga policajci doslovno izvukli iz vozila nakon što su ga sustigli. Otac Marija Koradea je, podsjetimo, u krvavom pohodu 2008. ubio petero ljudi, nakon čega je počinio samoubojstvo.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI