Što će se točno dogoditi sa svijetom ako Kamala Harris pobijedi Trumpa?

Foto: Guliver (AP Photo/Jeff Chiu)

Očekivana odluka Joea Bidena da se povuče iz utrke za reizbor u Bijeloj kući nije donijela mir među američkim demokratima, već strah kako naći pravu osobu koja bi mogla pobijediti Donalda Trumpa. Već se dugo zna da to Biden ne bi uspio, da je star i bolestan i da nije sposoban s osamdeset i jednom godinom biti na čelu najmoćnije zemlje svijeta. Biden je prošlost, na njega ne treba trošiti riječi, uz konstataciju da je bio jedan od najneuspješnijih predsjednika SAD-a. Političar koji nije bio ni sjena “onom Bidenu” iz vremena kada je bio mlad i zdrav, u dva mandata i potpredsjednik u vrijeme Baracka Obame.

Sada je glavno pitanje koga će demokrati izabrati za svog kandidata za izbore i tko uopće može u “pet do dvanaest” promijeniti situaciju koja ne ide na ruku demokratima. Je li to Kamala Harris, Bidenova potpredsjednica koja se nije proslavila? Moćni čelnici demokratskog establišmenta, u nedostatku drugih, brzo su prihvatili Bidenovu sugestiju da upravo ona bude “prva rezerva” sada kada je sve krenulo po zlu. Mjeseci štetnog kaosa izazvali su među demokratima atmosferu koja nije zabilježena gotovo nikad prije američkih izbora. A, iskreno rečeno, ni sada kada je oko Bidena sve gotovo, situacija među demokratima nije ništa bolja.

Sama Kamala Harris brzo je reagirala i munjevito preuzela inicijativu te se odmah poslije predsjednikove najave da se povlači iz kampanje obratila svim viđenijim demokratskim političarima. Odmah se pojavio poziv “Harris za predsjednicu”, a dobila je i pristup korištenju 96 milijuna dolara. Ljudi iz Bidenove okoline rekli su da će raditi za nju.

Foto: Guliver (AP Photo/Alex Brandon)

Brzopleti potez

“Imamo stotinjak dana do izbora, zajedno ćemo se boriti i zajedno pobijediti. Učinit ću sve što je u mojoj moći da ujedinim stranku i našu naciju, da porazimo Donalda Trumpa i njegovu ekstremnu politiku”, izjavila je Harris, ali to nije izazvalo posebno oduševljenje među demokratima. Svi su svjesni da je vremena premalo, da Kamala Harris nema karizmu kao Trump, koji je u svom stilu dočekao najave da će upravo ona biti istaknuta kao kandidatkinja demokrata.

Biden je odmah podržao Harris, a brzo su ga slijedili drugi stranački čelnici, uključujući i Billa i Hillary Clinton, ključne demokratske senatore i utjecajne članove Zastupničkog doma. Nisu se svi demokrati zalagali za krunidbu. Ni senator Chuck Schumer, čelnik većine, ni zastupnik Hakeem Jeffries, čelnik manjinskog doma, nisu je podržali odmah nakon Bidenova odustajanja, ali su onda promijenili stav. Čini se da je i Barack Obama bio suzdržan. “Plovit ćemo neistraženim vodama u danima koji dolaze”, rekao je Obama. “Ali imam iznimno povjerenje da će čelnici naše stranke uspjeti stvoriti proces iz kojeg će izaći izvanredan kandidat.”



“Brzi zagrljaj koji je stranka pružila Harris izlio je hladnu vodu na ideju da će se pojaviti neki drugi izazivač. Svaka demokratska suparnica suočila bi se sa strmim usponom kako bi izjednačila svoju političku podršku, novac i druge resurse. Takva bi ponuda također mogla naštetiti budućim izgledima kandidata, osobito među crnim ženama, koje su među najpouzdanijim biračima stranke”, komentirali su američki politički analitičari. “Demokrati imaju izbor: ujediniti se i pobijediti ili se međusobno boriti i izgubiti”, rekao je gradonačelnik Randall L. Woodfin iz Birminghama, Alabama, pozivajući svoju stranku da prigrli gđu Harris. Tvrdi da demokrati sada imaju “priliku stvoriti mlađu listu koja privlači više mlađih glasača, punih entuzijazma, energije i uzbuđenja”.

Foto: Guliver (AP Photo/John Locher)

Nagla akcija

Crnkinja iz Kalifornije, liberalnog uporišta, bila bi i prva žena na najmoćnijem mjestu u državi ako porazi Trumpa. Ankete joj nisu nesklone, posljednja je pokazala da bolje stoji od Bidena u državama koje tradicionalno podržavaju demokrate. Ali ipak nije sve idilično, mnogi smatraju da se trebaju pojaviti i drugi kandidati i da tek onda treba izabrati najboljeg. Izbor je na 4600 izaslanika Demokratske nacionalne konvencije. Stranački dužnosnici planiraju održati virtualno glasanje kako bi odabrali kandidata prije nego što se delegati okupe u Chicagu za nacionalnu konvenciju 19. kolovoza. Rokovi za ispunjavanje uvjeta za glasanje u Kaliforniji i državi Washington padaju taj tjedan, a demokratski dužnosnici radije bi imali kandidata prije toga kako bi se izbjegao bilo kakav pravni rizik. Pravila i vrijeme glasanja odredit će Walz, guverner Minnesote, i Leah Daughtry.

Ova protekla nedjelja bila je jedna od dramatičnijih u američkoj povijesti. “Trebam vas, odmah”, rekao je Joe Biden svom savjetniku Stevu Ricchettiju te glavnom strategu i dugogodišnjem piscu govora Mikeu Donilonu. Nazvao ih je iz svoje vikendice u Rehobothu i oni su u vrlo brzo došli do predsjednika koji se oporavljao od covida.

Dugo su radili na pismu koje će zatim biti objavljeno i u kojem Biden poručuje Amerikancima da se povlači. Većini svog osoblja to je rekao tek minutu prije nego što je u nedjelju na društvenim mrežama objavio odluku o povlačenju. Potpredsjednica Kamala Harris s njim je razgovarala u nedjelju ujutro, kao i Jeff Zients, njegov šef kabineta, i Jen O’Malley Dillon, predsjednica njegove kampanje. Nekoliko viših savjetnika u Bijeloj kući čulo se izravno s predsjednikom u Zoom pozivu. Drugi u Zapadnom krilu saznali su sve kada su vidjeli da se pojavljuju izvješća na društvenim mrežama. “Vjerujem da je u najboljem interesu moje stranke i zemlje da odstupim”, napisao je predsjednik, “i da se usredotočim isključivo na ispunjavanje svojih dužnosti predsjednika do kraja svog mandata.”

Foto: Guliver

Razočarani demokrati

Informacije kako će postupiti Joe Biden držao je u krugu malog broja osoba, prijatelja i savjetnika te članova obitelji. Gotovo nitko drugi nije znao kako će postupiti, pogotovo nakon izjava da ne odustaje. Mnogi su ga zvali, podržavali ga i bodrili. “Ostanite, predsjedniče”, poručivali su mu, na što je Biden odgovarao: “To mi je i namjera.” Ali pritisci onih koji su sumnjali bili su sve veći. Nakon što je sa savjetnicima napisao pismo, Biden se ljubaznim riječima obratio suradnicima i zahvalio im na podršci. Sve je bilo gotovo.

Odlučio je pismo objaviti na platformi X, a reakcija osoblja u Bijeloj kući bila je od olakšanja do suza. “Cijeli život gledao sam svog tatu sa strahopoštovanjem”, napisao je njegov sin Hunter. “Kako je mogao pretrpjeti toliko boli, a ipak dati toliko toga što je ostalo od njegova srca drugima? Tako sam sretan svake večeri da mu kažem da ga volim i da mu zahvalim. Pozivam sve Amerikance da mi se pridruže u tome. Hvala, gospodine predsjedniče. Volim te, tata.”

Ali sve je to sada prošlost koja će biti brzo zaboravljena. Biden nije imao ni hrabrosti da se Amerikancima obrati preko televizijskih ekrana, nego je to učinio na društvenim mrežama. Ne treba biti posebno pametan da bi se konstatiralo kako je prekasno odstupio. Nakon godina u kojima je vukao nerazumne poteze, odlepršao iz Afganistana i napustio dotad vjerne saveznike koji su se borili protiv talibana. Uvukao cijeli svijet u konflikt s Rusijom, a bedastim sankcijama nije nimalo naštetio Moskvi. Biden je oličenje nesposobnosti danas liberalnih političara koji, grubo rečeno, ne znaju bi li “piškili ili kakili”. O, kako je to slično s navodnim demokratima iz našeg sokaka. Sada je pitanje tko bi od demokrata najbolje prošao u okršaju s Trumpom. Kamala Harris jedva je prošla za državnu odvjetnicu u Kaliforniji prije nego što je postala potpredsjednica SAD-a.

Foto: Guliver AP Photo/Darron Cummings

Mala prednost

Očito joj je prednost kod obojenih birača boja kože, jer bi bila ne samo prva predsjednica nego i nakon Obame prva, kako kažu u Americi, “nebijela” političarka u Ovalnom uredu. “Harris je očiti favorit za osvajanje nominacije. Njezini su najbolji argumenti da nije stara i da nije Trump. A to bi moglo biti dovoljno za pobjedu”, smatra analitičar Josh Barro. “Osrednja političarka iz države s niskim nacionalnim rejtingom, možda će pronaći način da pobijedi, ali ne bi bila ničiji najbolji izbor da nije najbolji izbor predsjednika. Olakšanje nakon Bidenova odlaska izazvat će mnogo navodnog entuzijazma, ali bit će to lažno”, stav je Rossa Douthata.

Dakle, stavovi o Kamali Harris različiti su, no nitko neće biti oduševljen ako ona bude izazivačica Donaldu Trumpu. “Čak i Bidenovi obožavatelji vide Harris kao jedan od najslabijih elemenata njegove administracije.

Bidenov odlazak daje demokratima priliku da preusmjere pozornost javnosti s pitanja o predsjednikovoj sposobnosti na očitu moralnu i temperamentnu nepodobnost gospodina Trumpa – i na opasnosti da se ponovno naoruža značajnim ovlastima predsjednika”, smatraju u Timesu. Lijepo zvuči, ali vjerojatno je za sve prekasno. Pogotovo ako je glavna uloga namijenjena Kamali Harris, političarki koja je bila blijeda potpredsjednica SAD-a, s mnogo gafova. Pa se i ugledni novinari i politički analitičari pitaju može li sada, u ovoj izvanrednoj situaciji, pridobiti demokrate i krenuti u bitku protiv Trumpa.

Ima podršku šest ključnih demokrata, a na kraju i podršku karizmatične Nancy Pelosi. “S golemim ponosom i neograničenim optimizmom za budućnost naše zemlje podupirem potpredsjednicu Kamalu Harris za predsjednicu Sjedinjenih Država.” Začudo, torbu s novcem otvorili su mnogi pa sad demokrati lakše dišu. Mnogi republikanci, uključujući i neke iz Trumpova najužeg kruga, nazivaju Bidenovu odluku da napusti utrku – i žurbu mnogih demokratskih čelnika da podrže Harris – nedemokratskim “državnim udarom”.

Foto: Guliver

Figa u džepu

A Trump je u svom prepoznatljivom stilu, uz mnogo uvreda, dočekao vijest da će vjerojatno s Kamalom Harris, ako ne dođe do preokreta, u izbornu utrku. Kada je riječ o reakcijama iz Europe, one su okrenute glavnom pitanju, hoće li demokratski kandidat, tko god to bio, ako pobijedi, nastaviti politiku kakvu je vodio Joe Biden. Prije svega vezanu uz Ukrajinu. Odgovor nije teško dati – neće. Europski čelnici koji su se oslanjali na Bidena morat će mijenjati politiku, bez obzira na to tko će biti novi stanar Bijele kuće. Biden je bio posljednji predsjednik koji se zalagao za atlantizam ili transatlantizam, uvjeren da Amerika i Europa pripadaju čvrstom savezu. Toga više neće biti.

Ako Harris krene u kampanju, mora znati da iza nje ne stoje svi demokrati, a oni koji se sada zaklinju da je najbolji izbor čine to s figom u džepu. Ona tek mora okupiti demokrate, prije svega učiniti nešto da se zaborave sve greške koje je dosad počinila. Većina birača ima negativno mišljenje o sadašnjoj potpredsjednici. U posljednjoj anketi New York Timesa/Siena Collegea u Pennsylvaniji, samo 42 posto vjerojatnih glasača reklo je da povoljno gleda na Harris.

“Gospođa Harris novo je lice, u određenoj mjeri, ona bi mogla zadovoljiti želju biračkog tijela za promjenom, jednostavno time što je netko drugi, a ne Trump ili Biden. Ali ona je još dio Bidenove administracije, ometat će je mnogi izazovi s kojima se suočava Biden. A nije jasno je li u boljem položaju da ih prevlada. Da bi to učinila, vjerojatno bi trebala ponuditi optimističnu viziju budućnosti punu nade, potkrijepljenu prihvatljivom agendom – nešto što njezina kampanja 2020. uglavnom nije uspjela postići”, tvrdi glavni kolumnist NYT-ja Nate Cohn. “Iskreno govoreći prema gospođi Harris, za svakog bi demokrata danas bio izazov unaprijediti jasan plan za budućnost.”

Foto: Guliver

Iscrpljen program

“Biden se borio da to učini u svojoj kampanji za reizbor. Stranka je bila na vlasti gotovo 12 od posljednjih 16 godina i iscrpila je velik dio svog programa; nema mnogo popularnih, liberalnih politika koje su ostale u ormaru. Sve dok su birači nezadovoljni postojećim stanjem i demokratskim kandidatom, kampanja za obranu sustava možda neće biti zakucavanje o kakvom su demokrati nekoć mislili.”

Sada mediji tvrde da je Kamala Harris planirala poteze jer je bila svjesna da će Biden odustati. Tvrdi se da će se u prvom redu ponašati kao “tužiteljica protiv zločinca”, a jasno je da je uloga zločinca namijenjena Trumpu.

Strategija će biti povratak na okvir “tužiteljica za predsjednicu” njezine predsjedničke kampanje 2020., koji je uključivao njezin slogan preuzet iz dana dok je stajala na sudu kao mlada pomoćnica okružnog tužitelja: “Kamala Harris, za ljude”. Ove je godine kandidat za republikansku stranku Donald Trump proglašen krivim na suđenju za prešućivanje novca u New Yorku, odgovoran za zlostavljanje u građanskom postupku, a suočen je s još dva kaznena postupka. Savjetnici vjeruju da je to način ne samo da se afirmira njezina životna priča nego i da se pokaže da se bori za Amerikance, dok Trump pokušava služiti sam sebi. To je također strategija za isticanje atributa poput snage, inteligencije i čvrstine koje su dio funkcije tužitelja, ali mogu biti i vrhovnog zapovjednika, tvrdi CNN.

“Kao bivša tužiteljica ima mnogo iskustva u pozivanju osuđenih prijestupnika na odgovornost”, kaže senatorica Massachusettsa Elizabeth Warren. “Ona se borila u ime zlostavljanih žena. Bila je u rovovima protiv divovskih banaka. Bila je vani usred višestrukih tučnjava svaki dan kao tužiteljica, a zatim državna tužiteljica u Kaliforniji.” Je li to dovoljno i za Bijelu kuću, teško je reći.

Foto: Guliver AP

Mnogo zamjerki

Mnogi su joj čak zamjerali da je bila prestroga prema kriminalcima. Zatvorila je lažne fakultete, progonila seksualne predatore, borila se protiv banaka. Spominju joj da je bila ljubavnica gradonačelnika San Francisca koji je od nje bio stariji više od trideset godina. Kada je Biden odustajao, sklopila je pakt s najbližim suradnicima da je podrže. Izbjegavala je novinare i nije komentirala događaje. Harris je većinu te dramatične nedjelje provela prateći vijesti i telefonirajući ključnim pristašama u Kongresu. Dok su se neki žurili da natjeraju izaslanike da potpišu “odanost” Kamali, CNN tvrdi da je sama potpredsjednica mnogima s kojima je razgovarala ponovila da se protivi požurivanju virtualnog poimeničnog glasanja i da će slijediti proces koji stranka odredi. Usprkos svim pristiglim preporukama, ona želi da se vidi da je zaslužila nominaciju, a ne da bude okrunjena.

Ipak, ostaju i drugi potencijalni kandidati. Sve će se znati ubrzo, dan za danom stizat će nove vijesti iz Amerike. Izbori koji slijede bez sumnje će biti jedni od dramatičnijih u američkoj povijesti, iako je napetih i neizvjesnih bilo i dosad.

Foto: Guliver (AP Photo/Julia Nikhinson)

Tko god pobijedi, nastojat će završiti rat u Ukrajini

Tko god pobijedi u Americi, nastojat će da što prije završi rat u Ukrajini. Novi predsjednik ili predsjednica bit će okrenuti odnosima s Kinom, a Europa više neće biti u glavnom vanjskopolitičkom fokusu. Europa će morati odlučiti što dalje, nastaviti svoju politiku koju je vodila za vrijeme Bidena ili nešto mijenjati. Ukrajinci su s pravom zabrinuti jer im više nitko ne odgovara. Rasprsnuo se san da Ukrajina postane članica NATO-a, a presušit će i financiranje. SAD će biti okrenut vlastitim problemima.

“U vrijeme velike zabrinutosti u većini europskih krugova zbog mogućnosti ponovnog Trumpova predsjedništva, vijest o povlačenju predsjednika Bidena zasigurno će biti dočekana pozitivno, dijelom zato što ima potencijal oživiti izglede za pobjedu demokrata, ali također zato što je vanjskopolitički tim Kamale Harris izrazito atlantističan”, tvrdi Ian Lesser, bivši američki dužnosnik koji sada vodi ured Marshallova fonda u Bruxellesu. Ali ta je konstatacija na staklenim nogama jer će i Kamala Harris, bude li izabrana za predsjednicu, morati odstupiti od stavova koje je imala uz Bidena.

Posrnula je i na mjestu potpredsjednice SAD-a

Zemlja koja očajnički želi promjene naježila bi se od osjećaja da se pravi demokratski izbor opet stavlja na stranu u korist insajdera koji je najzaslužniji. A Harris je slaba kandidatkinja. Propala je rano u svojoj prvoj predsjedničkoj utrci i posrnula na mjestu potpredsjednice – zaključuje ugledna analitičarka Pamela Paul. Sve se više spominje guvernerka Michigana Gretchen Whitmer kao bolja kandidatkinja, ali je malo vremena da se profilira kod birača.

Uredništvo New York Timesa, koje je otvoreno zagovaralo da Biden odustane od predsjedničke utrke, u komentaru “Bidenov je izbor hrabar. Demokrati moraju iskoristiti priliku” piše: “Time što je pristao na ostavku kada mu istekne mandat u siječnju Biden je uvelike povećao šanse da njegova stranka zaštiti naciju od opasnosti povratka Donalda Trumpa na mjesto predsjednika. Većina Amerikanaca dosljedno je govorila da ne vjeruje da bi Biden mogao voditi naciju još jedan mandat, navodeći dugogodišnje strahove o njegovoj dobi i kondiciji koji su samo porasli posljednjih mjeseci. Da je ostao na vrhu liste, uvelike bi povećao vjerojatnost da gospodin Trump ponovno preuzme predsjedničku dužnost i potencijalno kontrolira i oba doma Kongresa. Sam gospodin Biden stalno je upozoravao da Trump predstavlja duboku prijetnju naciji i njezinim demokratskim tradicijama.”

“Gospodin Biden sada je učinio ono što gospodin Trump nikada neće: stavio je nacionalni interes iznad vlastitog ponosa i ambicije.”

Facebook Comments

Loading...
DIJELI