STRAH OD NOVOG KRVOPROLIĆA I KAOSA: Sudanska vojska suspendirala pregovore o prekidu vatre i omogućavanju pristupa humanitarnoj pomoći

Pixabay/Ilustracija

U Sudanu i dalje postoji strah od novog krvoprolića i kaosa. Naime, sudanska vojska suspendirala je u srijedu pregovore o prekidu vatre i omogućavanju pristupa humanitarnoj pomoći, rekao je sudanski diplomatski izvor.

Pregovori sa suparničkim paravojnim Snagama za brzu potporu započeli su početkom svibnja, a rezultirali su deklaracijom o predanosti zaštiti civila i dva kratkoročna sporazuma o prekidu vatre koji su više puta prekršeni.

I vojska i Snage za brzu potporu složili su se produžiti jednotjedni sporazum o prekidu vatre za pet dana. Obje su strane kršile jedan prekid vatre za drugim, izazivajući zabrinutost zbog dugotrajnog nasilja koje bi moglo destabilizirati druge zemlje u regiji.

Prema lokalnim stanovnicima borbe su se vodile u južnom Kartumu i Omdurmanu do kasno u utorak.

Zbog rata je gotovo 1,4 milijuna ljudi napustilo svoje domove, a 350 tisuća je izbjeglo u susjedne zemlje.



U glavnom gradu Sudana rašireno je pljačkanje, a učestali su prekidi opskrbe strujom i vodom te većina bolnica ne može raditi.

Ujedinjeni narodi, neke humanitarne agencije, veleposlanstva i dijelovi sudanske središnje vlade preselili su privremeno svoje urede u Port Sudan u sudanskoj državi Crveno more.

U toj, za Sudan važnoj luci, uglavnom nije bilo nemira.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI