TESTNE PORUKE POLOŽILE ISPIT! U Civilnoj zaštiti zadovoljni novim sustavom SRUUK, poruke dobilo 80 posto građana

Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX

Civilna zaštita u subotu je provela tetiranje upozorenja novog sustava SRUUK pod motom “upozoren spašen”. Na 4 milijuna i 690 tisuća brojeva mobitela od kojih su milijun i stotisuća bili oni turista u roamingu od Civilne zaštite TREBALI SU dobiti testnu poruku upozorenja.

Iako poruke uopće nisu stigle na 20 posto mobilnih brojeva, Civilna zaštita proglasila je testiranje uspješnim.

No, postavlja se pitanje zašto neki nisu dobili poruke ili su ih dobili kasnije?

“Slali smo vrlo velike količine poruka na jedno područje, recimo na područje Dalmacije, 900 tisuća poruka je poslano u pola sata. Tako da, sms ima svoja ograničenja, određeni broj ih se može poslati u sekundi i za toliko veliku količinu, potrebno je određeno vrijeme. Nije realno očekivati da ćemo uzbunjivati četiri županije odjednom, ovaj sustav je prvenstveno namijenjen za područje grada ili općine”, rekao je Davor Spevec, načelnik sektora 112.

Od ukupnog broja, 80 posto građana primilo je poruke.



Spevec kaže da mnogo toga može biti razlog za to što neki nisu primili poruku.

“Da su u tom trenutku putovali pa su se baš potrefili u županijama koje nisu bile u tom trenu za slanje. Vidjet ćemo kad analiziramo zajedno s mobilnim operatorima”, istaknuo je.

Ravnatelj Civilne zaštite Damir Trut je naglasio kako ne smije biti panike.

“Panika je najgora u kriznim situacijama, najbolje je slušati organizacije koje su odgovorne za takve situacije i sukladno tim uputama koje će sada dobivati i kroz sustav SRUUK, kroz sms poruke, kroz stranicu na kojoj se isto tako može informirati”, rekao je Trut.

U glavnom je gradu poslano 720 tisuća poruka, 82 tisuće mobitelima u roamingu, odnosno strancima koji su se tu zatekli.

U budućnosti će se poruke moći slati na 7 jezika. Osim na hrvatskom, testne poruke u subotu su se slale na engleskom, njemačkom i talijanskom. Primat će ih i stranci koji se nalaze na području Hrvatske na kojem je krizna situacija.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI