TEŽAK UDARAC ZA LUKAŠENKA! Iznenada preminuo njegov saveznik, a u ponedjeljak se trebao sastati s Lavrovom

Foto: Guliver/Salerno/EUC/ROPI/IPA/Agenzia Fotogramma

Bjeloruski ministar vanjskih poslova Vladimir Makei preminuo je u 64. godini života, izvijestila je u subotu državna novinska agencija Belta.

“Ministar vanjskih poslova Vladimir Makei iznenada je preminuo”, javlja Belta. Uzrok smrti nije naveden.

Makei je tu dužnost obnašao od 2012., a prije nego što je postao ministar vanjskih poslova, bio je Lukašenkov vjerni saveznik, obnašajući dužnost šefa kabineta, piše AP. U rujnu je branio bjelorusko stajalište pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih naroda.
“Bjelorusija se naziva ‘suučesnikom agresora’ ili čak stranom u sukobu. Rekli smo i nastavljamo govoriti: Bjelorusija nikada nije zagovarala rat. Ali nismo ni izdajice! Imamo savezničke obveze i strogo slijedimo i slijedit ćemo duh i slovo međunarodnih ugovora kojih smo stranke,” poručio je.
Sudjelovao je na konferenciji Organizacije ugovora o kolektivnoj sigurnosti (CSTO) – vojnog saveza nekoliko postsovjetskih država – u Erevanu ranije ovog tjedna i trebao se sastati s ruskim kolegom Sergejem Lavrovom u ponedjeljak.
Prije predsjedničkih izbora i masovnih protuvladinih prosvjeda u Bjelorusiji 2020., Makei je bio jedan od inicijatora napora za poboljšanje odnosa Bjelorusije sa Zapadom i kritizirao je Rusiju.
Međutim, nakon početka prosvjeda naglo je promijenio stav, tvrdeći da su inspirirani agentima Zapada, piše Reuters.
Facebook Comments

Loading...
DIJELI