‘To je zona smrti’: ‘Očiti su znakovi pucanja i granatiranja, na ulazu u bolnicu je masovna grobnica’

gaza, al shifa
AP Photo/Ali Mahmoud/Guliver Image

Svjetska zdravstvena organizacija u nedjelju je opisala stanje u bolnici Al Shifa u Gazi kao “zonu smrti”.

Tim kojega su činili stručnjaci za javno zdravstvo, logističari i sigurnosno osoblje u subotu su sat vremena proveli u bolnici.

Tim pod vodstvom WHO-a ističe kako je bolnica “zona smrti”. Situacija je “očajna”, bolnica u osnovi ne funkcionira kao medicinska ustanova zbog nedostatka čiste vode, goriva, lijekova i drugih potrepština, istaknuli su u priopćenju.

Masovna grobnica na ulazu u bolnicu

“Znaci granatiranja i pucnjave bili su očiti. Tim je vidio masovnu grobnicu na ulazu u bolnicu i rečeno im je da je tamo pokopano više od 80 ljudi”, dodaju.



Navodi se kako su hodnici i bolnički krug bili su puni medicinskog i krutog otpada. Pacijenti i zdravstveno osoblje boje se zdravlje i sigurnost. Ondje je ostalo 25 zdravstvenih radnika i 291 pacijent, uključujući 32 bebe u kritičnom stanju.

Prosvjedi u Francuskoj: Traži se trenutan prekid vatre u Gazi

“Svjetska zdravstvena organizacija i partneri hitno razvijaju planove za hitnu evakuaciju preostalih pacijenata, osoblja i njihovih obitelji”, ističe WHO. Napominju kako je preostalih 2500 interno raseljenih osoba otišlo nakon što su izraelske obrambene snage u subotu izdale nalog za evakuaciju.

Čekaju se jamstva sigurnog prolaza

“Tijekom sljedeća 24 do 72 sata, čekajući jamstva sigurnog prolaza od strana u sukobu, dogovaraju se dodatne misije za hitan transport pacijenata u druge bolnice na jugu Gaze”, dodaju.

Izraelska vojska nije odmah komentirala izjavu WHO-a ili posjet.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI