TRAŽE GA ZBOG RATNOG ZLOČINA, A ON RADI U PRIVATNOJ KLINICI: Sudu je nedostupan, a u Srbiji je specijalist gastroenterologije

Foto: Printscreen/RTS

Čovjek koji je u BiH optužen za ratne zločine, Duško Kornjača, mirno radi i živi u Novom Sadu premda je za njim odavno raspisana Interpolova tjeralica.

Novinar portala istraga.ba zatekao ga je u njegovom novosadskom stanu.

Kad se novinar Koranjači predstavio, osumnjičenik za ratne zločine uzeo mu je mobitel iz ruke i bacio ga na tlo. Nasreću, nije došlo do većeg incidenta.

Istraga doznaje da je Kornjača uredno zaposlen u jednoj privatnoj klinici gdje radi kao specijalist gastroenterologije, a navodno je gostovao i u televizijskom emisiji na lokalnoj televiziji.

BiH i Srbija, inače, imaju sporazum o izručivanju svojih državljana, no u praksi se baš i ne poštuje. Postoje, jasno, i iznimke. Tako mediji podsjećaju da je Srbija nedavno izručila kriminalca Darka Eleza, no kad je riječ o osobama koje su povezane s ratom u BiH drukčija je stvar. Tako je Kornjača, prema službenim dokumentima Suda BiH, “nedostupan pravosudnim organima”.



Kornjača je tijekom rata u BiH imao širok popis dužnosti. Obično ga predstavljaju kao ratnog zapovjednika općine Čajniče, no iz podignute optužnice vide se sva njegova zaduženja. Naime, tereti ga se da je u razdoblju od sredine travnja 1992. do kraja lipnja 1992. godine na području općine Čajniče, u okviru širokog i sustavnog napada Teritorijalne obrane i Policijske stanice srpske općine Čajniče, kao predsjednik Kriznog štaba, kasnije zapovjednik ratnog štaba Srpske općine Čajniče te predsjednik Skupštine općine i ministar obrane u Vladi Srpske autonomne teritorije Hercegovina, kao svjestan sudionik udruženog zločinačkog pothvata, Kornjača planirao i naredio progon nesrpskog stanovništva iz općine Čajniče.

Njegov brat Milun, nekadašnji zapovjednik paravojne skupine “Plavi orlovi” dobio je kaznu od pet godina zatvora zbog istog kaznenog djela. Na području općine Čajniča, u Lovačkom domu u mjestu Mostine, ubijeno je više od 40 bošnjačkih civila, a ostaci većine žrtava još nisu nađeni.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI