Turski veleposlanik u Berlinu pozvan na razgovor: Erdogan brani Demiralov ‘vučji pozdrav’

Guliver Image / apaimages Turkish presidency

Turski predsjednik Tayyip Erdogan poručio je kako ga je sukob oko “vučjeg pozdrava” potaknuo da prisustvuje susretu četvrtfinala EURO-a između Turske i Nizozemske u nedjelju u Berlinu.

“Pita li se itko zašto njemački nacionalni dres ima orla, a francuski pijetla? Merih je tom gestom pokazao svoje uzbuđenje”, rekao je Erdogan novinarima u četvrtak na letu iz Kazahstana.

Branič turske nogometne reprezentacije Merih Demiral suspendiran je na dvije utakmice nakon geste koju je napravio nakon pobjede njegove momčadi u osmini finala EURO-a protiv Austrije.

‘Idemo pobjedom napustiti teren i proći u sljedeći krug’

“Naše Ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je svoje službenike te se poduzimaju potrebni koraci. Idemo pobjedom napustiti teren i proći u sljedeći krug. Ako se ne dogodi nešto izvanredno, odlučili smo otići na utakmicu”, prenose turski mediji predsjednikovu izjavu.

Turski branič, koji je zabio oba gola, je pobjedu proslavio vučjim pozdravom, odnosno simbolom Sivih vukova, pokreta koji promovira desničarsku ekstremističku ideologiju koja vjeruje u superiornost turske rase, čiji je rad zabranjen u Francuskoj, a njihovi simboli ne smiju se koristiti u Austriji, dok im je rad u Njemačkoj pod posebnim nadzorom.

Foreign Affairs: Kako se Turska pomakla na istok

Tursko ministarstvo vanjskih poslova smatra pokretanje postupka protiv njega neprihvatljivim i dodaje kako je riječ o ksenofobiji. Ahmet Başar Şen, turski veleposlanik u Njemačkoj, pozvan je na razgovor u ministarstvo vanjskih poslova u Berlinu zbog kontroverzne proslave pogotka turskog nogometaša, kako bi poduzeo mjere za sprječavanje daljnje uporabe “vučjeg pozdrava”, prenosi britanski Guardian.

The National Interest: Uspon Erdogana i Turska pod ‘spin diktaturom’

Facebook Comments

Loading...
DIJELI