Udruga Adela o osječkom policajcu: ‘Možda su htjeli prikriti da je taj čovjek zaposlen preko veze’

Foto: Marin Franov / CROPIX

Udruga za pomoć žrtvama nasilja Adela, poručila je u četvrtak kako nema opravdanja za odluku Županijskog suda u Osijeku da isključi javnost sa suđenja osječkom policajcu Marku Smažilu, osumnjičenom za ubojstvo 21-godišnje Mihaele Berak.

Suđenje Smažilu počelo je u četvrtak na osječkom Županijskom sudu, ali je na zahtjev tužiteljstva javnost isključena iz postupka jer će se ispitivati detalji osobnog života žrtve.

“Današnja odluka Županijskog suda u Osijeku da makne javnost sa suđenja ubojici Marku Smažilu pod izlikom zaštite žrtvinog obiteljskog života, uz pomoć suca Mladena Radičevića koji u karijeri već ima ridikuloznu presudu je pranje krvi s ruku osječke policije i kompletnog nefunkcionalnog sustava”, smatraju u Udruzi Adela.

Na fotografiji: Mladen Radicevic, sudac. Foto: Marin Franov / CROPIX

‘Ostatak suđenja bi morao ostati otvoren za javnost’

U Udruzi, koja se bavi podrškom žrtvama obiteljskog nasilja, naročito žena i djece, podržali su uklanjanje javnosti sa svjedočenja o intimnom životu Mihaele Berak, ali smatraju da bi ostatak suđenja koji se ne odnosi na to morao ostati otvoren za javnost.

Suđenje za ubojstvo Mihaele Berak: Smažil priznaje krivnju, ali ne za kazneno djelo iz optužnice nego iz nehaja



“Na mjestu policajca bio je zaposlen čovjek nesposoban za taj posao, koji je opasan po zajednicu”, izjavili su, tvrdeći da je osječka policija čitav slučaj htjela zataškati. “Možda slučaj nisu htjeli zataškati zbog samog Smažila nego zato što su htjeli prikriti da je taj čovjek, iako nesposoban za taj posao, zaposlen preko veze”, navode u priopćenju.

Na fotografiji: Danijel Srb, odvjetnik Marka Smazila, Marko Smazil. Foto: Marin Franov / CROPIX

U Udruzi Adela, koja se zalaže za ekonomsko osnaživanja žena, kako ne bi bile ovisne o partneru, su uvjereni da je suđenje Smažilu ujedno suđenje i osječkoj i hrvatskoj policiji, ali i čitavom sustavu. “Država danas ulaže u obvezni vojni rok i militarizaciju društva umjesto da ulaže u policiju i sigurnost građana jer tada ne bi morali zapošljavati osobe poput Smažila koji je isto tako žrtva sustava”, smatraju članice i članovi udruge Adela.

Foto: Marin Franov / CROPIX

Smažil je usmrtio parntericu prostrijelnom ozljedom vrata

Optužnica tereti policajca Marka Smažila da je je 20. rujna 2023. oko 22 sata, u svojem stanu u Osijeku, s namjerom da usmrti 21-godišnju žrtvu, s kojom je bio u vezi, iz službenog pištolja marke “HS-9” ispalio hitac u glavu Mihaele Berak i tako joj zadao prostrijelnu ozljedu glave i vrata, s razdorom glavne vratne arterije, zbog koje je Mihaela Berak umrla na mjestu.

Iako je policija svojeg službenika početno teretila za teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti te dovođenje u opasnost života i imovine sumnjajući da je neoprezno rukovao službenim naoružanjem, osječko županijsko tužiteljstvo je nakon ispitivanja osumnjičenika to prekvalificiralo u kazneno djelo ubojstva i predložilo određivanje istražnog zatvora.

Nakon gotovo godinu dana: Počinje suđenje bivšem policajcu za ubojstvo studentice

Facebook Comments

Loading...
DIJELI