USKOK podignuo optužnice: Protiv visokopozicioniranog šefa u Poreznoj upravi i još tri osobe

Foto: Damir Krajac / CROPIX

Protiv nekadašnjeg visokopozicioniranog šefa u Poreznoj upravi Slaviše Penave i još tri osobe koje su bile uključene u korupcijski lanac raskrinkan prije godinu dana, USKOK je podignuo optužnice, objavio je N1.

Kao voditelj Službe za strategiju, informiranje i elektroničke servise u Središnjem uredu Porezne uprave, u prosincu 2021. godine Penava je, prema optužnici dogovorio s poduzetnikom Denisom Bilićem kojeg je jedna tvrtka angažirala da će im pomoći deblokirati račun. Do blokade je došlo jer je ova firma neuredno vodila poslovne knjige.

Nadalje, u optužnici piše kako je za to dobio 2.500 eura mita koje mu je poduzetnik predao 3. prosinca 2021. godine. Od voditelja Ispostave Porezne uprave Pešćenica Penava je sljedeća tri mjeseca tražio podatke o tvrtki koja je bila u blokadi, kako bi im se račun žurno deblokirao.

Uključene još neke osobe

Na osnovu podataka koje su dobili od Penave i njegovog suradnika, trebalo je urediti poslovne knjige i dobiti deblokadu računa od strane Porezne uprave, te su nakon toga i nastavili s poslovanjem.

Plaće u Zagrebu: Veliki nesrazmjer između najviše i najniže neto plaće



USKOK optužnicom tereti Bilića da je od prosinca 2015. preko zaposlenice u Centru za provedbu ovrhe nad novčanim sredstvima u Financijskoj agenciji dobivao službene informacije o raznim tvrtkama i privatnim osobama. Ona je za te svoje usluge, tvrdi USKOK, dobila ukupno 1.748 eura mita.

Bilić je optužen i da je s poreznicom iz Područnog ureda u Zagrebu u Službi za naplatu i ovrhu sredio da se ne naplati dug njegove majke koji je u siječnju 2016. iznosio oko 20 tisuća eura. Iako je Porezna uprava mogla dug naplatiti preko nekretnine Bilićeve majke na Hvaru, optužena poreznica nije upisala založno pravo, a u međuvremenu je dug otišao u zastaru. Sada je i to obuhvaćeno optužnicom.

Ova ista poreznica Biliću je, prema USKOK-ovoj optužnici od kraja 2015. do kraja 2016. dostavljala razne podatke iz službenog sustava Porezne uprave.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI