VUČIĆ U IZVANREDNOM OBRAĆANJU JAVNOSTI GOVORIO O KOSOVU: ‘Kriminalac ti tata, i tebi Kurti i tebi Svećlja, sram vas bilo’

Beograd, 030422. Predsjednicki i parlamentarni izbori u Srbiji. Atmosfera u izbornom stozeru Vuciceve stranke SNS. Na fotografiji: Aleksandar Vucic.
Foto: Tom Dubravec / CROPIX

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić u nedjelju u prijepodnevnim satima održao je obraćanje javnosti iz zgrade Glavnog tajništva predsjednika Republike.

Prokomentirao je situaciju na Kosovu i Metohiji.

“Želio sam se obratiti na poseban način, prije svega u vezi sa situacijom na Kosovu i Metohiji, a imam još jednu malu zamjerku Vladi Srbije u vezi s poplavama i daljnjom ekonomskom pomoći”, započeo je Vučić.

“Jučer su brat i sestra Dara i Kristijan u selu Žitkovac, općina Zvečan napadnuti od strane takozvane kosovske policije. Kristijana su tukli po tijelu, Daru su vukli po zemlji. Kada je došla njihova majka Marija s kojom sam jutros razgovarao i koja je sva plakala, sina je zatekla kako ga drže na koljenima na tlu, kćer bosu koja se nekoliko puta srušila od stresa. Takozvani policajci su rekli da su sve zaustavljali s kacigama i kapama, 15- i 17-godišnje klince koji voze kvadove. Mislili su da su teški teroristi pa su se odlučili obračunati s tom djecom, kao u filmovima. Imaju i mlađeg brata. Možete zamisliti pod kakvim je stresom obitelj”, nastavio je.

Ističe kako nijednom nije bilo ozbiljnih povreda ni sukoba prema Albancima od početka godine.



Rekao je kako Albin Kurti ima podršku sa zapada.

“Jučer sam imao pet razgovora sa stranim predstavnicima. U EULEX-ovom izvještaju je poštovana samo birokratska forma. Znate li kakav je izvještaj do kojeg se dočepala kancelarija za Kosovo i Metohiju, EULEX? Kada ih pitate zašto drže te ljude, zašto to dopuštaju, oni kažu da to pažljivo prate. U tom dokumentu ne piše ništa”, rekao je srbijanski predsjednik.

“Napisali su nam što piše u četiri člana tzv. prištinskih zakona i nemaju pojma. Poštovali su birokratsku formu i baš ih briga za Srbe. Uhitili su Spasića i Vlaškovića zbog navodnog napada na novinare. Pogledajte što oni rade. Kurti stvara kriminalnu situaciju u kojoj maltretira sve građane srpske nacionalnosti”, nastavio je.

“Dovedu gomilu svojih novinara da tamo provociraju ljude. Spasić pušta glazbu, momak radi honorarno u bolnici. Usudio se reći omiljenom novinaru Albinu Kurtiju da skloni telefon, nije ga ni dotaknuo. Zato je uhićen i određen mu je pritvor. A EULEX ‘pomno prati’. Lažljivci jedni, jedino što želite pratiti je kako Srbi budu protjerani”, rekao je Vučić.

“EULEX-u smo uputili ponudu, napisali smo im u posljednjem odlomku: ‘Policijski službenici MUP-a koji su uhitili navedene osobe, spremni su biti podvrgnuti poligrafskom testiranju’, kazao je u nastavku.

Vučić ističe kako postoje i pritisci zbog uhićenja kosovskih specijalaca na teritoriju Srbije. Oko uhićenja Miluna Milenkovića Luneta poručuje kako su Kurti i ministar unutarnjih poslova Dželjaj Svećlja “kriminalci”.

“Kriminalac ti tata. I tebi Kurti i tebi Svećlja. Sram vas bilo“.

Oko donošenja odluka rekao je kako će ih donositi sami.

“Jedino ćemo poštovati ono što sam obećao NATO-u. Prema bilo kome drugom, nikakvih obaveza nemamo. Što se tiče dijaloga, potpuno je besmislen. Dok ne nauče razgovarati, oni nek razgovaraju”, zaključio je.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI