Zanimljiva imovinska kartica novog ministra obrane: Najmoćniji čovjek Slavonije, jako kritizirao i Banožića

Foto: Vlado Kos / CROPIX

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić iz HDZ-a predložen je za novog ministra obrane nakon što je u subotu Mario Banožić smijenjen s te dužnosti zbog izazivanja prometne nesreće u kojoj je jedna osoba poginula.

Ivan Anušić rođen je 13. listopada 1973. godine u Osijeku, a diplomirao je na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu.

Od lipnja 1991. uključio se u Domovinski rat kao još maloljetan dragovoljac. Prošao je brojna ratišta kao pripadnik Zbora narodne garde, 106 i 130 brigade, pripadnik specijalne policije MUP-a, Vojne policije i 3. Gardijske brigade. Nositelj je vojnih odlikovanja Republike Hrvatske, Spomenice Domovinskog rata i odlikovanja za sudjelovanje u vojno-redarstvenoj akciji Bljesak.

Marko Mrkonjic/Cropix

Pristupio je HSP-u 1993. godine, ali nije bio politički aktivan. Od 2005. do 2017. godine bio je načelnik Općine Antunovac.

U ožujku 2014. godine izabran je za predsjednika Županijskog odbora HDZ-a Osječko-baranjske županije, a dvije godine poslije ponovno je izabran na istu dužnost na redovitoj izbornoj skupštini ŽO HDZ-a Osječko-baranjske županije.



Bio je saborski zastupnik u 8. i 9. sazivu Hrvatskog sabora, a gdje je obnašao dužnosti potpredsjednika Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije, a bio je i član Odbora za poljoprivredu te Odbora za regionalni razvoj i fondove Europske unije, te predsjednika Odbora za ratne veterane i člana Odbora za obranu.

Na lokalnim izborima 2017. godine Anušić je pobijedio protukandidata Vladimira Šišljagića te je postao župan Osječko-baranjske županije. Pobijedio je i na izborima u svibnju 2021. godine, i to već u prvom krugu sa 61,83 posto glasova.

Morat će podnijeti ostavku na mjesto župana, ali u županiji neće morati biti raspisani novi izbori. Prošlo je više od pola mandata, pa će funkciju župana preuzeti Mato Lukić, jedan od dvojice njegovih zamjenika.

Kritizirao Pupovca i SDSS

Ono zbog čega je imenovanje Anušića na ministarsku poziciju neočekivano jest činjenica da nikada nije smatran osobom koja je bliska Plenkoviću te se u više navrata nije libio izravno ili neizravno kritizirati poteze premijera.

Tako je u svibnju 2021. izjavio kako bi bio puno sretniji da HDZ nije u koaliciji sa SDSS-om”. Tom prilikom je optužio Milorada Pupovca “dolijeva ulje na vatru” nakon što je skupina mladića u Borovu uzvikivala uvredljive poruke, među kojima i “ubij Srbina”.

Foto: Vlado Kos/Cropix

“Zar ne misli Pupovac da to iritira nas Hrvate? Mi smo bili napadnuti, pobijedili smo i ovo sad može pridonijeti da se te tenzije smire i da ne bude toga što je bilo u Borovom, s novom retorikom koju SDSS treba preuzeti”, poručio je i dodao kako čelni ljudi SDSS-a i dan danas negiraju srpsku agresiju.

Bio nezadovoljan kako Banožić vodi županijsku organizaciju

Inače, Anušić je prozivao i Banožića da se se nedovoljno bavi stanjem u vukovarsko-srijemskom HDZ-u na čijem je čelu. “Smatram da bi se predsjednik županijske organizacije Mario Banožić trebao pod hitno vratiti u županiju i početi rješavati probleme koji su se počeli nagomilavati dva mjeseca pred lokalne izbore”, kazao je nakon što vukovarsko-srijemski HDZ napustilo više ljudi.

Na kraju je morao intervenirati osobno Plenković, pozvavši obojicu na razgovor u stranačku središnjicu, nakon čega su svi zajedno uvjeravali javnost da nikakvog sukoba nema. Anušić je nakon lokalnih izbora 2021., na kojima je uvjerljivo osvojio novi mandat, iskazao nezadovoljstvo HDZ-ovim rezultatima u Dalmaciji.

“Izgubili smo Split i Šibensko-kninsku županiju. Problem koji se prije desetak godina dogodio u Slavoniji sada se dogodio u Dalmaciji. Treba analizirati, vidjeti što se dogodilo. Stvari se moraju mijenjati, nitko ne može biti primaran u odnosu na stranku”, naglasio je tom prilikom.

Naravno, i on je HDZ proglasio pobjednicima, ali je i jasno naznačio da je stranka doživjela velike poraze u Dalmaciji, koja je godinama bila većinski za HDZ.

Vrijedan BMW, kuća, oranice…

Anušić živi s obitelji živi u Antunovcu i otac je četvero djece. Prema imovinskoj kartici trenutna neto plaća mu je 2651 eura. Supruga mu je zaposlena u tvrtki ZVG u kojoj prima oko 800 eura mjesečno.

Anušići imaju kredit od oko 40 tisuća eura. Posjeduju kuću u Antunovcu koja je procijenjena na 86 tisuća eura te nekoliko poljoprivrednih zemljišta. Anušić u vlasništvu ima i oldtimer BMW iz 1987. godine kojemu je vrijednost procijenio na oko 16 tisuća eura.

 

 

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI