Čaj od omiljene mediteranske biljke ima nevjerojatna svojstva: Ovako ga trebate pripremiti

Foto: Srecko Niketic / CROPIX

Maslina je omiljena biljka na Mediteranu. Osim karakterističnog okusa, masline su bogate vitaminima i mineralima, što ih čini važnim prehrambenim sastojkom.

Od davnina se masline koriste kao lijek za više od 60 različitih bolesti. Zbog visokog udjela vitamina E, masline su snažan antioksidans koji pridonosi očuvanju zdravlja. Lišće masline koristi se za pripremu čaja s iznimnim zdravstvenim prednostima.

Najbolje je brati lišće u proljeće dok je još mlado. Nakon branja, listove treba oprati, osušiti na zraku i pohraniti u zatvorenu posudu dalje od sunčeve svjetlosti.

Foto: Srecko Niketic / CROPIX

Čaj od maslinovog lista

Za pripremu čaja potrebno je 15 do 20 osušenih listova masline na 300 mililitara vode. Vodu treba zakuhati, dodati listove i kuhati 2 do 3 minute, a zatim ostaviti da odstoje još 10 minuta. Čaj se može piti topao ili hladan, s dodatkom meda, limuna ili bez.

Jednostavan trik kojim ćete otkriti je li voće i povrće prskano: Na jednu stvar posebno obratite pažnju



Preporučuje se piti ovaj čaj svakodnevno jer pomažu tijelu pri borbi s različitim zdravstvenim problemima, kao što su upala pluća, tuberkuloza, gripa, meningitis, hepatitis B, herpes, infekcija urinarnog trakta i gljivične infekcije. Čaj od maslinovog lista također jača imunitet i te ima antivirusna, antiparazitna, antibakterijska i antigljivična svojstva. Pomaže u regulaciji krvnog tlaka, stabilizaciji razine šećera i kolesterola.

Čaj od maslinovog lista preporučuje se i kao preventiva protiv navedenih bolesti. Okus mu je blago gorak. Nova istraživanja pokazala su da čaj od maslinovog lista sadrži više antioksidansa nego zeleni čaj, što ga čini jednim od najzdravijih čajeva na svijetu.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI