KAKO TREBA PRIPREMATI JAJA? Na oko, tvrdo kuhano, omlet ili poširano?

Pixabay

Jaje na oko, tvrdo kuhano, omlet, poširano? Ovi i brojni drugi načini pripreme jaja redovno se nalaze na našim jelovnicima. No, koji je od njih najzdraviji i osigurava unošenje svih vitamina i minerala iz jaja u naš organizam?

Prema istraživanju, jaja će najbolje sačuvati svoju hranjivu vrijednost ako se konzumiraju kuhana, piše portal Dnevno. Kuhanjem jaja uništava se i mogućnost salmonele te se podiže razina proteina u njima za čak 40 posto, zbog čega se i osjećamo sitima.

Ako se jaja pripremaju u obliku omleta ili jaja na oko, što podrazumijeva vrlo visoke temperature te ulje ili masti, smanjuje se razina vitamina i antioksidanasa u njima, a ujedno se aktivira razina kolesterola, što povećava rizik od srčanih oboljenja. Spomenuto istraživanje utvrdilo je i da je najbolje pripremati jaja poširanjem, što uključuje ubacivanje jaja vruću, ali ne kipuću vodu i kuhanje do 3 minuta.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI