Na koje lijekove smo najčešće alergični? Ovo su i najčešći simptomi

Foto: Pixabay/Ilustracija

Najčešći znakovi i simptomi ove alergije na lijekove su osip, svrbež i temperatura, a dr. Dragan Miljković, specijalist opće medicine, otkriva na koje smo lijekove najčešće alergični, prenosi Dnevno.hr.

Lijekovi mogu olakšati tegobe koje nas trenutno muče, ali često izazivaju i potpuno nove zdravstvene probleme. Među prvima na popisu su alergije.

Hrvatska glumica progovorila o borbi s neugodnom bolesti: ‘Dijagnosticirana mi je s 12 godina’

“Kod osoba sklona alergijama imunološki sustav reagira prejako i pokušava zaštititi organizam od inače neškodljivih tvari koje se nalaze u prirodi, stvarajući antitijela protiv njih. Kod osoba koje nisu alergične, imunološki sustav pri prvom kontaktu s alergenom, u ovom slučaju s lijekom, zapamti alergen kao tvar koja nije štetna i ne poduzima ništa pri ponovnim kontaktima s istom supstancom. Kod alergičnih osoba imunološki sustav burno reagira kao da se radi o infekciji, što rezultira simptomima alergije”, objašnjava dr. Miljković za Kurir.Alergije se manifestiraju na različite načine. Prava alergijska reakcija lako se prepoznaje. Obično počinje desetak minuta nakon uzimanja lijeka, a tipični simptomi su crveni pečati po licu i tijelu, svrbež, otoci očiju, usana i jezika, gušenje, nadražajni kašalj, povraćanje, što dovodi do pada tlaka i gubitka svijesti – objašnjava dr. Miljković.

Što se zbiva u trenutku smrti? Znanstvenici tvrde da se odgovor krije u mozgu

Najčešće smo alergični na penicilin. Alergijska reakcija može se javiti na bilo koji lijek, ponekad prilikom prvog uzimanja, a ponekad čak i ako ste taj isti lijek već koristili.

“Najčešće alergijske reakcije su na antibiotike (peniciline, cefalosporine, karbapeneme), acetilsalicilnu kiselinu (aspirin i Andol), nesteroidne protuupalne lijekove (diklofenak, Brufen), sulfonamide, vakcine, vitamin B1, Bactrim, jod…”, kaže dr. Miljković.

Način primjene, trajanje liječenja, doza i učestalost primjene lijeka utječu na pojavu alergije. Zanimljivo je da su kožne alergijske reakcije na lijekove znatno češće kod žena, a osobe alergične na jedan lijek imaju čak 15 puta veći rizik od alergije na još neki lijek. Dobra vijest je da se alergije na lijekove prilično lako dokazuju.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI