Ovaj Uskrs će biti malo drugačiji od prijašnjih: Trajat će sat vremena manje

Foto: Pixabay

Iako mnogima to nije milo, od idućeg vikenda pomiče se sat i prelazimo na ljetno računanje vremena. Ove godine to će se dogoditi u noći sa subote 30. ožujka na nedjelju 31. ožujka kada će se kazaljka pomaknuti s 2 sata ujutro na 3 sata ujutro.

U prijevodu to znači da se dan produljuje, a mi tu noć spavamo jedan sat kraće.

Dok stručnjaci upozoravaju na negativne učinke po zdravlje zbog manjka sna i pomicanja sata, u Europskom parlamentu još uvijek nije donesena odluka o ukidanju pomicanja sata o kojoj se raspravljalo posljednjih nekoliko godina.

Svake godine isto

Do eventualne promjene vrijede stara pravila. S ljetnim računanjem vremena više ne moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla na motornim vozilima tijekom vožnje danu, osim kod vozača motocikala i mopeta kod kojih je to obveza tijekom cijele godine.

Psiholog o pogrešci koju Hrvati stalno rade: ‘Sve više nasjedaju na instant rješenja’Osim toga, pomicanjem kazaljke pomiče se i vrijeme unutar kojeg će se električna energija obračunavati po višoj, odnosno nižoj tarifi.

Do sada se električna energija obračunavala po višoj tarifi od 7 do 21 sat, a prelaskom na ljetno računanje vremena to će biti od 8 do 22 sata. Niža tarifa do sada je vrijedila od 21 sat do 7 sati ujutro, a sada će se obračunavati u periodu od 22 sata do 8 sati ujutro.

Foto: Pexels

Takvo računanje vremena trajat će sve do 29. listopada kada će se kazaljke promicati za jedan sat unatrag pa će tri sata ujutro postati dva sata ujutro. Tada počinje zimsko računanje vremena.

Što se zbiva u trenutku smrti? Znanstvenici tvrde da se odgovor krije u mozgu

Vlada je Uredbom o ljetnom računanju vremena odredila od kada će vrijediti ljetno računanje vremena sve do 2026. godine.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI