Puno njih radi jednu veliku grešku kada skidaju plijesan sa zidova: ‘ To se sve može poput virusa proširiti’

Foto: Screenshot/YouTube

Jedan od najvećih problema koji vam se mogu dogoditi kod kuće je vlaga, odnosno stvaranje plijesni. Plijesan se obično javlja na zidovima u prostorijama koje su izložene visokoj vlažnosti. To može biti posljedica različitih faktora kao što su loša ventilacija, prodiranje vlage izvana, curenje vode iz cijevi ili krova, kondenzacija na hladnim površinama i sl. Idealni uvjeti za razvoj plijesni su topli i vlažni prostori, kao što su kupaonice, kuhinje, podrumi ili prostorije koje su nedovoljno prozračene.

Jasno je da nije lagan posao riješiti se plijesni iz zidova, a sada stručnjaci upozoravaju na još jedan problem. Na tržištu postoji raznolikost proizvoda koji olakšavaju proces čišćenja, no nije uvijek dovoljno samo uzeti krpu i sredstvo za čišćenje kako bi se obavio posao. Stručnjaci upozoravaju da nepravilnosti prilikom čišćenja mogu imati ozbiljne posljedice po zdravlje, posebno kada je u pitanju plijesan na zidovima.

Ralitsa Prodanova, vlasnica tvrtke Fantastic Services, ističe važnost pravilnog postupanja s crnom plijesni koja se često javlja na vlažnim zidovima. Umjesto trljanja mrlja, preporučuje se oprezno čišćenje uz korištenje zaštitne opreme poput maski, rukavica i naočala. Ovo je bitno jer plijesan može izazvati respiratorne probleme, iritaciju kože te u nekim slučajevima čak i halucinacije, piše The Mirror.

Djevojka došla s dijagnozom tumora na jetri: No, nije bio tumor nego nešto drugoObratite pozornost

“Crna plijesan, koja je uzrokovana vlagom, ružna je pojava te je primamljivo i poželjno riješiti je se, očistiti je. Međutim, na jedno morate paziti, to može uzrokovati respiratorne probleme, čak i halucinacije. Plijesan koja se razvija na vlažnim zidovima može biti iznimno toksična. Ako pokušavate trljanjem maknuti plijesan sa zida, njezine spore se lako mogu proširiti zrakom. Baš kao virus”, objasnila je Prodanova.

Zapamtite, crna plijesan može biti izuzetno opasna, a širenje njenih spora može dodatno pogoršati situaciju. Stoga, pristupite čišćenju s oprezom i uvijek koristite odgovarajuću zaštitnu opremu kako biste zaštitili svoje zdravlje.

Upravo je crna plijesan najčešća vrsta plijesni koja se pojavljuje u našim domovima. Može uzrokovati probleme s respiratornim sustavom, iritacijom kože, može dovesti do osjećaja umora i mučnine. U nekim, vrlo rijetkim slučajevima čak i halucinacije.

 

 

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI