ZAŠTO TREBA JESTI POVRĆE? Može smanjiti upalu, ojačati imunosni sustav i smanjiti rizik od određenih bolesti

Pixabay

Celer (Apium) je rod trajnica iz porodice štitarki (Apiaceae). Postoji dvadesetak vrsta od kojih je najpoznatija začinska vrsta pravi celer (Apium graveolens).

Zeleno je lisnato povrće s dugim stabljikama i hrskavim teksturama. U prehrani se koriste stabljika i listovi.

Celer je niskokaloričan i bogat hranjivim tvarima. Sadrži vitamine poput vitamina K, vitamina C, vitamina A i vitamina B6. Također sadrži minerale poput kalija, folne kiseline i vlakana.

Izvor je antioksidansa poput flavonoida i vitamina C, koji pomažu u zaštiti stanica od oštećenja slobodnih radikala. Antioksidanti mogu smanjiti upalu, ojačati imunosni sustav i smanjiti rizik od određenih bolesti, piše portal Dnevno.

To povrće ima visok udio vode i može pomoći u hidrataciji tijela. Redovito konzumiranje celera može pomoći u održavanju ravnoteže tekućine u tijelu.



Bogat je izvor vlakana, napose dijetalnih koja su važna za zdravlje probavnog sustava jer pomažu u održavanju redovite probave, smanjenju zatvora i poticanju crijevne peristaltike.

Neke tvari prisutne u korijenu i sjemenkama celera, poput eteričnih ulja i fitonutrijenata, imaju protuupalna svojstva. Konzumiranje celera može pomoći u smanjenju upale u tijelu.

Ima nizak stupanj kiselosti pa se preporučuje kod probavnih i želučanih tegoba. Neka istraživanja pokazuju da redovita konzumacija celera smanjuje kolesterol za sedam posto, a krvni tlak za 18%. Naime, sastojci poput fitokemikalija i kalija u celerskom korijenu mogu pomoći u opuštanju krvnih žila i smanjenju tlaka.

Napomena:

Svatko može imati različite reakcije na hranu, pa tako i na celer. Ako imate bilo kakve alergijske reakcije ili preosjetljivost na hranu, uvijek je važno konzultirati se s liječnikom ili nutricionistom prije uključivanja celera u prehranu.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI