Impresivna pokazna vježba vojnih pasa: ‘To je njihova najveća prednost’

Foto: HVU/ D. Volarić

U sklopu održavanja NATO Foruma radnih pasa vojne policije na području vojarne Knez Trpimir u Divuljama, održana je vježba službenih pasa iz sastava Hrvatske vojske i deset zemalja članica NATO saveza.

Riječ je o vježbi službenih vojnih pasa tijekom koje je prikazana obuka službenih vojnih pasa u helikopterima Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, na gliserima i na gumenjacima iz sastava Hrvatske ratne mornarice te provjera operativne sposobnosti na simuliranom poligonu za detekciju droga i eksploziva u hangaru vojarne.

Cilj vježbe bio je dosegnuti operativne sposobnosti za namjenu službenih pasa i vodiča u provedbi NATO zadaća u vrijeme mira i rata.

Foto: HVU/ D. Volarić

Pronalaze drogu i eksploziv

Zapovjednik Pukovnije vojne policije brigadir Tomislav Kasumović izrazio je zadovoljstvo održavanjem ovog međunarodnog Foruma upravo u Hrvatskoj te istaknuo kako je cilj Foruma razmjena iskustva sa saveznicima iz NATO-a, provjera određenih procedura, a ujedno i razvijanje sposobnosti djelovanja u međunarodnom okruženju te dijeljenje iskustva djelovanja i obuke službenih pasa na kopnu, moru i u zraku.

Zapovjednik Središta za obuku vojne policije satnik Darko Ivić pojasnio je ulogu i važnost službenih pasa u radu Hrvatske vojske istaknuvši: “Uloga vojnih pasa prvenstveno je briga o sigurnosti i mogućoj ugrozi sigurnosti. Riječ je o psima koji su obučeni za detekciju eksploziva i detekciju droga te za suzbijanje kriminalnih aktivnosti.”

“Također, u sastavu Oružanih snaga RH imamo i pse tragače, pse za zaštitu određenih objekata ili infrastruktura te za zaštitu štićenih osoba. Čuvarski psi nalaze se u sastavu Zapovjedništva za potporu za zaštitu infrastrukture od posebnog značaja za Hrvatsku vojsku”, pojasnio je satnik Ivić.

Hrvatska ima 100 službenih pasa

Vezano za broj i ulogu vojnih pasa, satnik Ivić rekao je kako se u sastavu Oružanih snaga RH nalazi oko 100 službenih pasa. “Uloga službenih pasa je jako važna i u puno slučajeva može zamijeniti veći broj ljudi. Najveća prednost službenog psa i njegovog vodiča je njihova pokretljivost koja nam osigurava da u vrlo kratkom vremenu možemo pokrenuti snage”, naglasio je zapovjednik Središta za obuku vojne policije.

Također, ispričao je kako u sastavu Hrvatske vojske imamo dvije pasmine – njemačkog i belgijskog ovčara. Obuka pasa traje oko dvije godine, a tečajevi traju od četiri do sedam mjeseci. NATO Forum radnih pasa vojne policije koncipiran je kao spoj izlaganja i stručnih rasprava te praktičnog rada vodiča službenih pasa za detekciju eksploziva i droga. Uz predstavnike hrvatskih Oružanih snaga na Forumu sudjeluju i predstavnici savezničkih i partnerskih oružanih snaga – Slovenije, Češke, Slovačke, Njemačke, Nizozemske, Finske, SAD-a, Španjolske, Mađarske i Latvije.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI