Srpski zločinci iz Petrinje padaju ‘kao ose’: Počelo suđenje Dmitru zbog ratnog zločina nad civilima

Foto: Screenshot

Pred Županijskim sudom u Zagrebu održana je sjednica optužnog vijeća u krivičnom predmetu protiv optuženog Dmitra Ostojića (1955) zbog krivičnog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Županijsko  odvjetništvo u Zagrebu optužnicom od 7. listopada 2022. godine tereti ga da je 16. rujna 1991, u kru­gu tvrtke “Gavrilović” u Petrinji, kao pripadnik para­vojne oružane jedinice tzv. SAO Krajine, prilikom napada na tu tvornicu izdvojio Iliju Dumbovića, uvukao ga u jednu od prostorija tog dijela po­gona i usmrtio ga nožem.

Ostojić je, navelo se na sudu, bio odjeven u vojnu uniformu, a zločin je počinio nakon što su prethodno pripadnici srpske paravojske izdvojili Iliju Dumbovića i Ivana Sodića, te ih ih vodili hodnikom prema upravnoj zgradi.

Medić osuđen zbog fizičkog i psihičkog zlostavljanja zatočenih hrvatskih braniteljaStrahote u Gavriloviću

Taj dan u mesnoj industriji Gavrilović bio je koban i za uposlenika Stjepana Komesa. Naime, njemu je prišao također zaposleni Jugoslav Vidić i oštrim predmetom mu odsjekao desnu ruku jer je čuo da se Komes tom rukom rukovao sa predsjednikom Franjom Tuđmanom. Zanimljivo je da je ratni zločinac Jugoslav Vidić godinama bio u bijegu, te je lagodno živio u Americi misleći da je nedodirljiv. No Komesov sin Tomislav ništa nije želio prepustiti slučaju, pa ga je tako nakon 32 godine uspio locirati. U potrazi je koristio sve – od institucija, interneta do kontakata s Hrvatima u Americi, a ključna informacija je stigla putem društvenih mreža. Pristao je na deportaciju u Hrvatsku u kojoj je u odsustvu osuđen na 20 godina zatvora tek nakon što odsluži trogodišnju zatvorsku kaznu zbog seksualnog uznemiravanja radnica u Americi i laganja tamošnjih institucija u zahtjevu o zelenoj karti.

 

Podsjetimo, Stjepan Komes tog je dana otišao na posao u mesnu industriju u Petrinji. Ondje je radio i Jugoslav Vidić. S nekolicinom drugih, fizički i psihički je zlostavljao djelatnike tvornice, a onda iz grupe izdvojio Stjepana Komesa. Naime, vidio ga je kako se rukuje s tadašnjim predsjednikom države Franjom Tuđmanom i oštrim željeznim predmetom odsjekao mu je desnu ruku.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI