Obilježavanje tragedije Bleiburga i Križnog puta: Izaslanstva na Mirogoju i na misi u Maclju

Foto: Nikola Vilic / CROPIX/Ilustracija

Izaslanstvo Hrvatskog sabora u subotu će predvoditi predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković na obilježavanju 79. obljetnice bleiburške tragedije i Križnoga puta. Počast žrtvama odat će se polaganjem vijenca na zagrebačkom groblju Mirogoju.

Na komemoraciji će sudjelovati i izaslanstvo hrvatske Vlade.

Izaslanstva Sabora i Vlade bit će i na sv. misi koju će u spomen-crkvi Muke Isusove u Maclju služiti zagrebački pomoćni biskup mons. Mijo Gorski u povodu komemoracije bleiburške tragedije i križnih putova hrvatskoga naroda.

Od tragedije prošlo 79 godina

Na komemoraciji na Mirogoju bit će potpredsjednici Vlade i ministri Tomo Medved i Branko Bačić te ministri Gordan Grlić Radman i Vili Beroš, a na misi u Maclju, osim potpredsjednika Vlade i ministra Medveda, bit će i potpredsjednici Vlade i ministri Davor Božinović i Ivan Anušić te ministar Gordan Grlić Radman.

Medić osuđen zbog fizičkog i psihičkog zlostavljanja zatočenih hrvatskih braniteljaOd tragedije Bleiburga i Križnog puta prošlo je 79 godina.

Podsjetimo, tada su partizani, nakon završetka Drugog svjetskog rata, masovno ubijali zarobljene hrvatske vojnike i civile.

Razne su procjene o tome koliko je ljudi ubijeno, bačeno u jame ili zazidano u napuštene rudnike, a kreću se od nekoliko desetaka tisuća do nekoliko stotina tisuća ljudi.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI